featured

TEKNİK ANALİZ NEDİR?

Genel piyasa, ekonomik veriler, mali tablolar ve temel bilgiler, ister hisse senedi ister başka tür bir menkul kıymet olsun, yeni bir yatırıma bakarken incelemek için faydalı faktörler olabilirler. Ancak analistlerin ve yatırımcıların iyi yatırımları belirlemelerinin başlıca yollarından biri teknik analiz metodu kullanmaktır. Temel analizinden farklı olarak teknik analiz, potansiyel bir yatırımın uygulanabilirliğini analiz etmek için trendler ve fiyat hareketi gibi şeyleri inceler. Peki;


Teknik Analiz Nedir?


Teknik analiz; fiyat hareketi, çizelgeler, trendler, işlem hacmi ve diğer faktörler gibi unsurlara bakarak menkul kıymetlerin gelecekteki fiyatlarını incelemek ve tahmin etmek için kullanılan bir süreçtir. Temel analizden farklı olarak teknik analiz, bir yatırımın trendlerini ve diğer istatistiksel unsurlarını inceleyerek alım satım fırsatlarını betimler. Genel bir kural olarak, teknik analiz, bir menkul kıymetin mevcut veya geçmiş fiyatını, o menkul kıymetin gelecekteki fiyatının en iyi göstergesi olarak değerlendirir. Teknik analiz, analistlerin ve yatırımcıların bir menkul kıymetin uygulanabilir olup olmadığına ve hangi eylem için karar vermesine yardımcı olmak için bir yatırımın güçlü veya olası zayıf yönlerini ortaya çıkararak eğilimleri tahmin etmesine yardımcı olur.


Teknik analizin Temel analizden farkı nedir?


Temel analiz, şirketin mali tabloları, genel ekonomi ve piyasa koşulları, yükümlülükleri, varlıkları gibi faktörlere dayalı olarak bir menkul kıymetin içsel değerine odaklanır. Teknik analiz ise bir menkul kıymetin fiyat hareketlerine ve hacmine odaklanır. Teknik yaklaşımın temel önermesi, piyasa hareketinin her şeyi iskonto etmesidir. Bilinen veya bilinebilecek her şey ‘fiyatta’dır. Bu nedenle teknik analiz, bir menkul kıymetin altında yatan değerle değil, piyasa katılımcılarının faaliyetleri tarafından üretilen menkul kıymetin fiyatı üzerindeki etkilerle ilgilidir. Temel analiz, faiz oranları, rekabet ve genel ekonomi gibi yatırımın değerini etkileyebilecek hem sayıları hem de daha büyük faktörleri incelediği için genellikle hem nitel hem de niceldir. Temel analiz esas olarak da bir menkul kıymetin fiyat eğilimlerine odaklanan teknik analizden farklı olarak, o menkul kıymetin adil piyasa değerini ve nereden işlem görmesi gerektiğini belirlemeye çalışır. Teknik analistler bu faktörlerin birçoğunun menkul kıymetin fiyatını gerçekten etkilediğini veya oluşturduğunu ve bu nedenle fiyat eğilimlerini ve hareketlerini incelemeyi daha önemli hale getirdiğini savunurlar.


Teknik analiz de, hisse senetlerini ve menkul kıymetleri incelemek için kullanan birkaç temel varsayım vardır. Tarih tekerrür eder. Teknik analizin temel ilkelerinden biri, özellikle menkul kıymet fiyatları konusunda tarihin tekerrür ettiği varsayımıdır. Teknik analistler, özellikle piyasa davranışı ve insan duyguları göz önüne alındığında, fiyatların zaman içinde döngüsel bir yapıda hareket ettiğini savunurlar. Bu varsayım nedeniyle teknik analiz, piyasanın zaman içinde nasıl hareket ettiğini ve fiyatların nasıl değiştiğini izlemek için sıklıkla grafik modellerine bakar ve gelecekteki fiyat hareketlerini tahmin eder. Teknik analizin yaptığı en büyük varsayımlardan biri de fiyatların eğilimleri takip ettiği ve rastgele olmadığıdır. Teknik analizde tesadüf diye bir şey yoktur. Teknik analistler, fiyatların kısa vadeli, orta vadeli ve uzun vadeli gibi farklı uzunluklardaki trendlerde hareket ettiğine inandıklarından, mevcut fiyatların yanı sıra geçmiş fiyatların da veri ve grafik modellerinin incelemesi gerektiğini düşünürler. Teknik analizin fiyat, hareket, hacim ve eğilimlere odaklandığı göz önüne alındığında, temel analistlerin baktığı finansal tablolar gibi unsurlardan ziyade teknik analistlerin baktığı birkaç temel yön ve çizelge vardır. Teknik analizin baktığı temel unsurlar nelerdir ve bunlar analiz etmek için nasıl kullanır?


Fiyat; Teknik analistlerin incelediği en büyük faktörlerden biri menkul kıymetin fiyatıdır. Aslında, fiyat hareketi teknik analiz yapılırken dikkate alınan birincil ölçüdür.


Teknik analistler ilk olarak işe geçmişin performansını not etmek ve gelecekteki hareketleri tahmin etmeye yardımcı olmak için bir menkul kıymetin fiyatını ve işlem hacmini gösteren çizelgeleri inceleyerek başlar. Hisse senetlerini veya diğer menkul kıymetleri incelemek için çizelge kullanmanın temel işlevi, yatırımın fiyatındaki veya işlem hacmindeki eğilimleri ve bu eğilimlerin zaman içinde nasıl değiştiğini belirlemektir. Teknik analiz, yatırımcı tutum ve davranışlarını (yani piyasanın psikolojik yönlerini) zaman içinde menkul kıymet fiyatlarının en büyük etkeni olarak görür .Ticaret modellerinin genellikle döngüsel doğası göz önüne alındığında, bunlar aynı zamanda gelecekte fiyatların nasıl hareket edip değişeceğinin de temel göstergeleridir.


Teknik analizin ilginç özelliklerinden biri, metodolojisinin herhangi bir yerde herhangi bir pazarda hemen hemen aynı şekilde uygulanabilmesidir. Teknik analiz metotları para birimlerine, emtialara, tahvillere, faiz oranlarına, kripto para piyasalarına ve hisse senetlerine uygulanabilir.


Teknik analizde kullanılan bir diğer önemli faktör hacimdir. Hacim, genellikle bir gün olan belirli bir süre boyunca işlem gören hisse senetleri veya sözleşmelerin sayısıdır. Teknik analiz için, bir hisse senedi veya menkul kıymetin hacmine bakmak, analistlerin o yönde (yukarı veya aşağı) işlem gören hisse miktarını göstererek bir fiyat hareketinin veya eğiliminin gücünü belirlemesine yardımcı olabilir. Hacim, trendlerin ve fiyat hareketlerinin gücünü doğrulamaya veya göstermeye yardımcı olmanın yanı sıra, formasyon kalıplarının doğrulanmasına da yardımcı olur.


Teknik analist için en önemli gösterge trenddir. Bir hisse senedinin veya menkul kıymetin gelecekteki performansının en önemli göstergesidir. Geçmişten gelen fiyat hareketleri ve formasyon kalıpları genellikle hisse senedinin veya menkul kıymetin gelecekte nasıl davranabileceğini gösterdiğinden insan davranışı ve duyguları teknik analizde şaşırtıcı derecede önemli bir rol oynamaktadır. Yükselen trendler, düşüş trendleri ve yatay trendler olmak üzere üç ana trend türü vardır. Yükseliş trendleri daha yüksek dipler ve daha yüksek zirveler ile karakterize edilirken, düşüş trendleri daha düşük dipler ve daha düşük zirveler ile karakterize edilir. Yatay trendler ise temelde değişmeyen tepe ve diplerden oluşur.


Wall Street deki eski bir söz olan ‘’Trend is your best friend’’ (Trend senin en iyi arkadaşındır) sözü her teknik analistin, her yatırımcının en önemli kılavuzu olmalıdır.

TEKNİK ANALİZ NEDİR?

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!