Fiyatların gelecekteki değerini öngörmek için teknik analizin kullandığı en önemli araç grafiklerdir. Birkaç çeşit fiyat grafiği vardır. Tüm fiyat grafiklerinin ortak özelliği dikey eksende fiyat değişimlerini, yatay eksende ise zamanı göstermesidir.
1- Çizgi Grafik
Seçilen periyotta ki kapanış fiyatlarının birleştirilmesiyle oluşturulan grafik türüdür. Açılış en yüksek ve en düşük fiyat seviyelerini göstermediği için piyasa da gün içinde oluşan hareketleri yansıtmakta yetersiz kalır, bu nedenle çizgi grafiklerin iki ya da daha fazla yatırım aracının karşılaştırılmasında ve uzun dönemli performans ölçümünde kullanılması daha uygundur. Finans ve yatırım alanında yayın yapan pek çok dergi ve internet sitesinde sıkça karşılaşabileceğiniz bir grafik türü olan çizgi grafik, fiyatların son durumunu gösterir. Bu grafik genellikle trend çizgilerinin takibi ve izlenmesinde kullanılır.
2- Çubuk Grafik(Bar Grafik)
Çubuk grafikler incelenirken çubuğun boyu volatiliteyi yani dalgalanmayı gösterir. Çubuğun boyunun uzun olması volatilitenin yüksek olduğu anlamına gelir. Bir çubuğun en üst noktası fiyatın seçilen periyotta ulaştığı en yüksek seviyeyi, çubuğun en alt noktası fiyatın o periyotta gördüğü en düşük seviyeyi gösterir. Çubuk üzerinde sola doğru yatay çizgi açılış, sağa doğru yatay çizgi kapanış seviyelerini gösterir. Grafik üzerinde formasyonların daha rahat ve hızlı bir şekilde bulunması oldukça kolaydır. Formasyon kalıpları daha iyi ve trend yönleri daha net gözükür.
3- Mum Grafikler
Mum Grafikler çubuk grafiklerin boyut kazandırılmış halidir. Japon Homma Munehisa tarafından icat edildi. Açılış, en yüksek, en düşük ve kapanış fiyatlarını içerir. Mumlar finansal piyasaların dilidir, eğer grafik okuma becerisini geliştirebilirseniz piyasanın size ne söylediğini anlayabilir ve doğru zamanda doğru kararı verebilirsiniz. Her mumun bir kimliği vardır. Mum çubuğu metodolojisinin altında yatan piyasa psikolojisi ilkelerini öğrenmek, genel trade psikolojinizi de değiştirir. Mumlar orta ve kısa vadeli analizler için uygun bir grafik türüdür. Özellikle trend yönü değişimlerde oluşan mum formasyonları (kalıpları) önemli bilgiler vermektedir.
4- Heiken Ashi
Japoncada Heiken ortalama, ashi de hız anlamına gelir. Yani ortalama fiyat hızı anlamına gelir. Mesela mum grafiklerde pozisyon almak için mum formasyonu ararken heiken ashi bize pozisyonda kalıp kalmama konusunda bilgi verir. Genelde orta ve uzun vade de yatırımlar için incelenir. Trendin yönünde mumlar aynı rengi taşır. Ayrıca mum grafiklere göre açılış, kapanış yerleri farklıdır. Bir önceki mumun ortasından açılıp kapanırlar. Hesaplanma yöntemleri farklıdır.
Açılış=önceki mum açılış fiyatı + önceki mum kapanış fiyatı /2’dir
Kapanış= açılış değeri + en yüksek değer +en düşük değer+ kapanış /4
En yüksek=Periyot içerisinde fiyatın ulaştığı en yüksek değer.
En düşük değer=Periyot içerisinde fiyatın ulaştığı en düşük değeri ifade eder.
Altta fitil olmazsa güçlü yükselişi, üst de fitil olmazsa güçlü bir düşüşü ifade eder.
Trend yönü ve trendin gücü hakkında bize bilgi verir.