Fitch Ratings, Türk bankacılık sektöründe kârlılığın 2024 yılında genel olarak azalacağını belirtti. Fitch Ratings’in “Türkiye Bankacılık Veri İzleme” raporu, son üç aylık döneme odaklanarak, devam eden para politikası sıkılaştırmasının ve deflasyonist önlemlerin Türk bankaları üzerindeki etkilerini değerlendirdi.
Rapora göre, 2023 yılının son çeyreğinde devam eden para politikası sıkılaştırması ve deflasyonist önlemler, Türk bankalarının mevduat fonlama maliyetleri üzerinde baskı oluşturmaya devam etti. Bankaların kredi yeniden fiyatlandırma çabaları, artan mevduat maliyetleri ve yüksek kredi değer düşüklüğü masrafları ile dengelemeye çalışırken, marjlar daraldı ve genel olarak kârlılık azaldı.
Raporda, marj baskısının yanı sıra artan mevduat ve swap maliyetleri, azalan TÜFE bağlantılı kazançlar, yüksek kredi değer düşüklüğü masrafları ve işletme giderleri gibi faktörlerin kârlılığı olumsuz etkilediği belirtildi. Ayrıca, bankaların riskli segmentlere ve sektörlere maruz kalması, yoğunlaşma ve mevsimsel risklerin varlık kalitesi üzerinde baskı oluşturduğu vurgulandı.
Raporun devamında, yüksek Türk lirası faiz oranları, ekonomik büyümenin yavaşlaması ve kredi kartı harcamalarına ilişkin düzenlemelerin potansiyel sıkılaştırılması gibi faktörlerin, teminatsız perakende portföylerin etkisiyle 2024 yılında varlık kalitesinde bir miktar ılımlı zayıflama beklentisinin olduğu ifade edildi.
Fitch raporu, Türk bankacılık sektörünün toplam varlıklarının %83’ünü oluşturan 13 bankayı kapsıyor. Bu değerlendirme, sektördeki önemli oyuncuların kârlılık ve varlık kalitesi üzerindeki baskıları dikkate alarak yapılmış bir analiz olarak öne çıkıyor.