Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılının Nisan-Haziran dönemini kapsayan gayrisafi yurt içi hasıla (GSYH) verilerini kamuoyuyla paylaştı. Türkiye ekonomisi, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 2,5 oranında büyüme kaydetti.
Mevsim ve Takvim Etkilerinden Arındırılmış Veriler
TÜİK’in açıklamasına göre, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,1 oranında arttı. Aynı zamanda, takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,8 oranında artış gösterdi.
Sektörel Büyüme Performansları
GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, 2024 yılının ikinci çeyreğinde bazı sektörlerin olumlu performans sergilediği görülüyor. Zincirlenmiş hacim endeksi olarak; diğer hizmet faaliyetleri yüzde 7,4, inşaat sektörü yüzde 6,5, tarım sektörü ile gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, bilgi ve iletişim faaliyetleri ile finans ve sigorta faaliyetleri yüzde 3,4, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 3,2, hizmetler sektörü yüzde 2,9, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri ise yüzde 0,6 oranında artış kaydetti. Öte yandan, sanayi sektörü yüzde 1,8 oranında bir daralma yaşadı.
Cari Fiyatlarla GSYH ve Dış Ticaret Verileri
Üretim yöntemiyle hesaplanan Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2024 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 78,6 oranında artarak 9 trilyon 949 milyar 792 milyon TL’ye ulaştı. Bu dönemde GSYH’nin cari fiyatlarla ABD doları bazında değeri ise 308 milyar 158 milyon olarak gerçekleşti.
Mal ve hizmet ihracatı, 2024 yılının ikinci çeyreğinde zincirlenmiş hacim endeksi olarak bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 0,04 oranında artış kaydederken, ithalat yüzde 5,7 oranında azaldı. Bu durum, dış ticarette ithalatın ihracat karşısında gerilediğini göstermekte.
İşgücü Ödemeleri ve Gelir Dağılımı
İşgücü ödemeleri, 2024 yılının ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 112,4 oranında artış gösterdi. Net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 47,7 oranında yükseldi. İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı 2023 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 33,8 iken, 2024 yılında bu oran yüzde 40,8’e çıktı. Buna karşılık, net işletme artığı/karma gelirin payı yüzde 44,6’dan yüzde 37,4’e geriledi.