featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. İSO İmalat PMI Ağustos’ta 47,8

İSO İmalat PMI Ağustos’ta 47,8

İstanbul Sanayi Odası (İSO) tarafından yayımlanan Türkiye İmalat Sanayi Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI), Ağustos ayında 47,8 değerine yükselerek imalat sektöründe daralmanın sürdüğüne işaret etti. Temmuz ayında kaydedilen 47,2 seviyesinden hafif bir artış gösterse de endeks, büyüme ile daralmayı ayıran 50 seviyesinin altında kalarak sektörün zayıf performansını sürdürdü.

Talep Zayıflığı Sürerken Daralma Devam Ediyor

Yılın üçüncü çeyreğinin ortasında, imalat sanayinde talep zayıflığı devam etti. Yeni siparişler, Temmuz ayına göre bir miktar iyileşme gösterse de hâlâ yüksek bir hızla azalmaya devam etti. Bu talep daralması, üretim, istihdam ve satın alma faaliyetlerinde de gerilemelere yol açtı. Özellikle girdi stoklarında son bir yılın en büyük düşüşü yaşanırken, girdi maliyetleri keskin bir şekilde artmaya devam etti. İmalatçılar, nihai ürün fiyatlarını bir önceki aya göre daha hızlı artırarak maliyet baskısını tüketicilere yansıttı.

Yeni Siparişlerde 14 Aylık Daralma Serisi

Yeni siparişler alt endeksi, zorlu piyasa koşulları nedeniyle Ağustos ayında 44,3’ten 46,7’ye yükselse de daralma serisi 14. aya ulaştı. Ancak yeni ihracat siparişleri alt endeksi, 47,5’ten 50,5’e çıkarak Haziran 2023’ten bu yana ilk kez büyüme kaydetti. Bu, ihracatın sektör için bir umut ışığı olabileceğini gösteriyor.

Üretim, İstihdam ve Satın Alma Faaliyetleri Geriledi

Üretim alt endeksi, Ağustos ayında 46,5’ten 46,2’ye gerileyerek üretimdeki yavaşlamayı doğruladı. İstihdam alt endeksi ise 48,2’den 48,6’ya yükselmesine rağmen, sektörde istihdam azalmasının devam ettiğini gösterdi. Girdi maliyetleri Temmuz ayına kıyasla daha düşük hızda artsa da, TL’deki zayıflık ve hammadde ile lojistik maliyetlerinin artması, imalatçıların üzerindeki maliyet baskısını artırdı.

İhracatta Toparlanma Umudu

S&P Global Ekonomi Direktörü Andrew Harker, Ağustos ayı PMI verilerini değerlendirirken, Türk imalatçılarının ihracat alanında bazı cesaret verici belirtiler gösterdiğini ancak genel talep tablosunun durgunluğunu koruduğunu belirtti. Harker, “Türk imalatçıları, ihracata ilişkin bazı cesaret verici belirtilere rağmen ağustos ayında da yeni siparişlerde artışı sağlamakta zorlandı. Ağustos ayında ihracatta görülen toparlanmanın önümüzdeki aylarda güçlenmesini ve sektörün toparlanma sürecine geçişine katkıda bulunmasını umuyoruz,” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
_zg_n
Üzgün
0
vir_sl_
Virüslü
İSO İmalat PMI Ağustos’ta 47,8
Yorum Yap
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!