1 Ağustos itibariyle konutlarda kullanılan doğalgaza yüzde 38 zam geldi.
Boru Hatları İle Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), Ağustos ayı itibarıyla konutlarda kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatında yüzde 38 oranında artış yapıldığını duyurdu.
Yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğal gazın satış fiyatında ise yüzde 33,1 oranında artış yapıldı.
Yeni Tarifeler Yayınlandı
BOTAŞ’ın internet sitesinde yayımlanan yeni tarife tablosuna göre, Ağustos ayından itibaren geçerli olacak mesken ve sanayi abonelerinin tarifeleri ile elektrik üretim amaçlı tarife tabloları kamuoyuyla paylaşıldı. Buna göre, konutlarda kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatı yüzde 38 artarken, yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin metreküp ve altında olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğal gazın satış fiyatı yüzde 33,1 oranında zamlandı.
Elektrik Üretiminde Fiyat Değişikliği Yok
Elektrik üretimi için kullanılan doğal gazın toptan satış fiyatında ve yıllık doğal gaz tüketimi 300 bin 1 metreküp ve üzerinde olan serbest tüketicilerin elektrik üretimi haricinde kullandıkları doğal gazın satış fiyatında herhangi bir değişiklik yapılmadı. Bu durum, elektrik üretim maliyetlerinin sabit kalmasını sağlayacak.
Sanayi Aboneleri İçin Yeni Tarifeler
Sanayi abonelerinin yeni tarifesi ise kademe 1 için 1000 metreküp doğal gazda 8 bin 549 lira, kademe 2 için ise 11 bin 380 lira olarak belirlendi. Elektrik üretim amaçlı tarifede ise 1000 metreküp doğal gazın fiyatı 12 bin lira olarak duyuruldu.
Konut Tüketicileri İçin Satış Fiyatı
BOTAŞ, konut tüketicileri için dağıtım şirketlerine Ağustos ayında uygulayacağı satış fiyatını 1000 metreküp doğal gaz için 5 bin 631 lira olarak açıkladı. Bu yeni fiyat, konut abonelerinin bütçelerini etkileyecek önemli bir değişiklik olarak dikkat çekiyor.
Fiyat Tarifeleri Aylık Hesaplanıyor
BOTAŞ’ın internet sitesinde yer alan duyuruda, “Kuruluşumuzun doğal gaz toptan satış fiyatları, piyasa koşulları, piyasa fiyat istikrarı, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun tarife ile ilgili kararları ve maliyet unsuru olan alım-işletme giderlerindeki değişim dikkate alınarak mümkün olan en makul seviyede belirlenmekte ve tüketicilere sunulmaktadır.” ifadesi kullanıldı. Bu açıklama, fiyatlandırmanın her ay güncellenerek piyasa şartlarına uygun hale getirildiğini belirtiyor.