featured

Kusama (KSM) nedir? KSM coin nereden ve nasıl alınıp satılır?

Yeni nesil web için ölçeklenebilir, güvenli ve birlikte çalışılabilir bir ağ protokolü olan Polkadot’un (DOT) blok zincirinin test ağının adına Kusama denir. Test ağı işlevi gören Kusama’nın ağın kontrolünü ve kullanımını sağlayan ise Kusama (KSM) tokendir. Bu blok zincirde, Polkadot networkünde meydana gelecek olan yeni uygulama ve blok zincirler test edilir. Öte yandan Palkadot ağının kendi güncellemesini de Kusama test eder. Test aşamasından olumlu sonuç elde edilirse, kripto para ekosistemine dahil olur. 

Ethereum’un eski CTO’su ve Palkadot’un kurucularından Gavin Wood tarafından 2019 yılında oluşturulan Kusama platformunun arkasındaki şirket ise Parity Technologies’tir. Kusama projesini destekleyen vakıflardan birisi de, Web3.0 teknolojisine katkı sağlayan Web3 Vakfı’dır.

Palkadot (DOT) hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

Web3.0 hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

KUSAMA (KSM) NEDİR?

Geliştiricilere test ortamı sunan Kusama ağı, destekçisi Parity Technologies’in ürettiği Substrate mekanizmasını kullanmaktadır. Kusama ağı, hizmet verdiği geliştiricilere projelerini Polkadot blok zinciri altyapısıyla çalıştırmadan önce, deneme hizmeti sunar. Polkadot blok zinciri kadar katı kuralları olmayan Kusama ağı, geliştiricilere esnek çalışma ortamı sunar.

Kusama ağı üzerinde kullanıcılar; yüksek çıktılı zincirler, akıllı kontratlar ve hem özel hem de açık blok zincirler meydana getirebilir.

Kusama ağında da tıpkı Polkadot ağı gibi, paralel zincirler (parachain) ve röle zincir (relay chain) yer alır. Dolayısıyla blok zincir; ölçeklenebilirliği önemli ölçüde yükseltebilirken, kullanıcılara büyük bir işlevsellik sunar. Kusama ağının ana blok zinciri olan röle zincirinin işlevi; kullanıcıların talep ettiği işlemleri hızlandırmak, işlemlerin onaylanması, yeni işlem eklenmesi ve işlemlerin sona ermesini sağlar.

 Kusama ağ güvenliğini ve işlemleri koruma altına almak için Atanmış Hisse İspatı (PoS) konsensüs teknolojisini kullanır. KSM coin stake eden geliştiriciler ya da kullanıcılar, dilerse atayıcı ya da doğrulayıcı olabilir. Ayrıca isteyen kullanıcı her iki görevi birden üstlenebilir. Blok zincirde doğrulayıcıların görevi, paralel zincirde bulunan blokları onaylayıp doğrulamaktır. Atayıcılar ise güvenilir doğrulayıcıları bulup, blok zincirin ana zinciri olan röleyi korumak ve güvende tutmak için çalışır.

KUSAMA AĞININ ÇALIŞMA YAPISI

 Ağda bulunan ana zincir olan röle zincir ile paralel zincirler birbirine paralel olarak çalışmaktadır. Röle zincirinin doğruluğunu, röle zincirinin hesaplama gücünü kullanarak bulan paralel zincirler, kullanıcılar tarafından blok zincirde oluşturulduğu için özelleştirme durumu da söz konusudur. Ayrıca birbiriyle devamlı olarak etkileşim içinde olan zincirler, blok zincirin ana ağında yoğunluk oluşturmasına da imkan tanır.

KSM coin; paralel zincirleri Kusama ağına bağlar, blok zincirinin işleyişi için stake edilir, ağ yönetiminde oy vermek için kullanılır. Öte yandan Kusama’nın kendine ait blok zinciri olduğu için, KSM coin ERC-20 standardında değildir.

 

KUSAMA İLE PALKADOT ARASINDAKİ FARKLAR

Kusama blok zincirinde değişikliklerin çalışması ve uygulanması sekiz gün, oylama işlemi ise yedi gün sürmektedir. Polkadot ağında ise bu işlemler ayrı ayrı bir ayı bulur.

 Polkadot ağı istikrar ve güvenliğe öncelik verdiği için, düşük riskli ve yüksek değerli finans uygulamalarına uyumludur. Kusama ağında ise hız önceliklidir. Dolayısıyla orta ölçekli ve daha çok riskli projelere uyumludur.

İki ağ da benzer blok zincir mimarisine  sahiptir fakat Kusama, daha düşük parametreler ile kullanıcılara ve geliştiricilere projelerinde test etme ve yüksek güvenlik önemlerinin alındığı Polkadot ağı için hazırlanma imkanı sunar.

 Kusama ağında çok az staking ihtiyacı olduğundan, Polkadot ağına göre daha kolay doğrulayıcı olunur.

 

KUSAMA (KSM) COIN NERDEN ALINIP SATILIR?

KSM coine  sahip olmak isteyen kullanıcılar öncelikle, alım satım yapabilecekleri kripto para piyasasına karar vermelidir. Kripto para alım satım platformları gerçek para birimleri karşılığında kripto para satan borsalardır. Kripto para borsası, kullanıcıların al-sat yapmasına aracılık eden platformlardır. Burada kullanıcılar yalnızca, alım satım platformunun desteklediği kripto paralarla işlem yaparak satış ya da alış emri verebilir. Örneğin bir kullanıcı, hesabında bulunan herhangi bir kripto para birimine alış emri verdiğinde, farklı bir kullanıcının satış emriyle eşleşirse bu işleme ‘kripto para alımı’ denir.

 

Kripto para alım-satım hizmeti sunan tüm borsalar üzerinden, kullanıcı üyeliği yaparak alışveriş yapılabilir. Yerli ya da yabancı borsaların hepsi de kripto para birimini uzun ya da kısa vadeli tutmanıza, alıp satmanıza izin verir. Herhangi bir borsada satılan bir kripto parayı almanız için öncelikle hesap oluşturmanız gerekir. Ardından bu kripto para borsasının talep ettiği evrakları ve kimlik bilgilerini doğruladıktan sonra bir finansman kaynağı ile seçilen kripto paranın alımı yapılabilir. Finansman kaynağı seçilen kripto para borsasına göre değişebilir. Yerli ve yabancı kripto para borsalarının anlaşmalı olduğu banka değişiklik gösterebilir. Alınan kripto para hisse senetleri gibi bir süre tutabilir, belli bir süre sonra satabilirsiniz. Eğer kripto parayı uzun vadede tutmak istiyorsanız, kayıt yaptığınız cüzdanınızda veya sıcak ya da soğuk cüzdanınızda tutabilirsiniz.

 

KSM COIN NASIL SAKLANIR?

 

KSM coin yerli ve yabancı birçok kripto para borsasında yer alır. Kullanıcılar dilerse bu dijital varlığı, hesap cüzdanlarında ya da birden fazla yöntemle saklayabilir. Bunlar sıcak ve soğuk cüzdanlar olarak ikiye ayrılır. Dileyen kullanıcılar KSM coin kripto para birimini, masaüstü ya da mobil cihazlar dışında donanım cüzdanlarında tutabilir.

 

ÖNEMLİ UYARI: Bu yazıda kripto para ekosisteminde yer alan Kusama (KSM) coin kripto para birimine  ilişkin bilgiler verilmiştir. Yatırım tavsiyesi değildir.

Kusama (KSM) nedir? KSM coin nereden ve nasıl alınıp satılır?

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!