Son Gelişmeler
featured

Konut kredisi faizi 40 ayın zirvesinde; ticari kredi faizi 24 ayın en düşük seviyesinde

Merkez Bankası verilerine göre 4 Kasım haftasında ihtiyaç kredi faizi önceki haftaya kıyasla değişiklik göstermezken ticari kredi faizi 180 baz puan düşerek yüzde 16,16’ya inerken konut kredisi faizi yüzde 21,56’ya yükseldi. En son bu seviye Temmuz 2019’da görülmüştü. Ticari kredi faizleri ise 2 senenin en düşük seviyesine indi.

Ticari kredi faizi 24 ayın dibinde

Merkez Bankası bir yandan politika faizinde indirim uygularken bir yandan da kredi kullanımını selektif hale getirme ve dolarizasyonu önleme için makroihtiyati önlemler alıyor.

Ticari kredi kullanımında hem şirketlere döviz mevduatı oranı koşulu uygulanıyor bankacılık sektöründe ise belli gruplar dışında büyüme oranı ile ticari kredi faizi oranına göre ek menkul kıymet alımı zorunluluğu getiriliyor.

Bunun yanında bankacılık sektörü TL mevduat oranı adına da ek menkul kıymet tutma uygulamasıyla karşı karşıya.

Bu önlemler ve politika faizi indirimi kurumsal kredi kartları ve KMH hariç ticari kredi faizini 4 Kasım haftası itibariyle yüzde 16,16 düzeyine düşürürken böylelikle en son 30 Ekim 2020’de görülen faiz oranları yakalanmış oldu. Ticari kredi faizi 2 yılın en düşük seviyesine indi. Politika faizinde bu yılın ilk indiriminin yapıldığı 19 Ağustos haftasına göre ticari kredi faizleri 9.71 puan birden düştü.

İhtiyaç kredisi

Ancak bireysel tarafta faiz oranları o kadar hızlı düşmedi. BDDK’nın vadeleri kısaltan uygulamasına karşın ihtiyaç kredi faizi yüzde 30,88 ile bir önceki haftayla aynı seviyede kaldı.

İhtiyaç kredisi faizi politika faizine ilk indirimin yapıldığı 19 Ağustos haftasına göre 3.87 puanlık düşüş gösterdi. İhtiyaç kredisi faizi daha yavaş gerilerken ve makroihtiyati önlemler ile politika faizi indirimi en çok etkisini ticari kredi faizlerinde hissettirirken konut kredisi faizleri tam tersi bir yön takip etti.

Merkez Bankası’nın politika faizinde bu senenin ilk indirimini yaptığı 19 Ağustos haftasında yüzde 18,41 olan yıllık konut kredisi faizi 4 Kasım haftası itibariyle yüzde 21,56’ya ulaştı. Yani politika faizi indirim döngüsü boyunca konut kredisi faizi 3.15 puan yükselmiş oldu.

Konut kredisi faizi 40 ayın zirvesinde; ticari kredi faizi 24 ayın en düşük seviyesinde

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!