featured

10 soruda fon tasfiye ve ödeme süreci

Google'da Abone Ol
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), 17 Eylül 2026 tarihli kararlarla tasfiyesine hükmedilen Tera Portföy, Pusula Portföy ve Atlas Portföy’e ait yatırım fonlarının tasfiye ve geri ödeme süreçlerine ilişkin merak edilen soruları yanıtlayan 10 maddelik bir bilgilendirme rehberi yayımladı. Yayımlanan metinle birlikte; ödemeleri yürütecek bankalar, 1 milyon TL’lik ara ödeme üst sınırı, hesaplama yöntemleri ve ödeme alamayacak kişilere ilişkin yasal çerçeve tüm ayrıntılarıyla netleşti.

Tasfiye Operasyonlarında Ziraat ve İş Bankası Görevlendirildi

Kurulun koordinasyonunda TMSF, Borsa İstanbul, MKK ve Takasbank iş birliğiyle yürütülecek süreçte, portföy yönetim şirketlerinin kurucusu olduğu fonlar iki kamu ve özel sermayeli banka arasında paylaştırıldı. Yayımlanan kılavuza göre hak sahiplerine yapılacak nakit aktarımlarında öncelik unvanında “para piyasası” ibaresi bulunan fonlara verilecek.

Yatırımcıların alacaklarına herhangi bir enflasyon ya da kur endekslemesi uygulanmayacağı ve azami ödeme tutarının 1 milyon TL ile sınırlandırıldığı süreçte, SPK’nın yayımladığı 10 soru ve cevabın tam metni şöyle:

Soru 1: Hangi yatırım fonları tasfiye kapsamındadır?

Cevap 1: Kurulun 17 Eylül 2026 tarihli kararları ile tasfiye kapsamına alınan fonlardan Tera Portföy Yönetimi A.Ş., Pusula Portföy Yönetimi A.Ş. ve Atlas Portföy Yönetimi A.Ş.’nin kurucusu olduğu tüm yatırım fonları tasfiye kapsamındadır.

Soru 2: Tasfiye süreci hangi kuruluşlar tarafından yürütülecektir?

Cevap 2: Tasfiye süreci, SPK koordinasyonunda ilgili kamu kurumları ve finansal kuruluşların iş birliğiyle yürütülecektir. Pusula Portföy Yönetimi A.Ş. ve Atlas Portföy Yönetimi A.Ş.’nin kurucusu olduğu fonların tasfiyesini T.C. Ziraat Bankası A.Ş., Tera Portföy Yönetimi A.Ş.’nin kurucusu olduğu fonların tasfiyesini ise Türkiye İş Bankası A.Ş. yürütecektir.

Soru 3: Ara ödemelerde öncelik hangi fonlarda olacak?

Cevap 3: Ara ödemelere öncelikli olarak unvanında “para piyasası” ibareleri yer alan yatırım fonlarından başlanacaktır.

Soru 4: Ara ödemede endeksleme olacak mı ve en yüksek ne kadar ödeme yapılacak?

Cevap 4: Fon pay sahiplerine fon bazında yapılacak ara ödeme tutarı, Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından endeksleme uygulanmaksızın hesaplanan net yatırım tutarını ve/veya 1 milyon TL’yi aşamayacaktır.

Soru 5: Hesaplanan dağıtılabilir nakit, net yatırım tutarını ve/veya ara ödeme tutarının tamamını karşılamazsa ödeme nasıl olacak?

Cevap 5: “Net yatırım tutarı”, “para piyasası fonları için tasfiye kararı tarihi olan 17.09.2026 tarihinden önceki gün sonu itibarıyla hesaplanmış tutarı”, “diğer fonlar için ara ödeme tutarının hesaplandığı tarihten önceki gün sonu itibarıyla hesaplanmış tutar” ve “1 milyon TL ara ödeme tavanı” büyüklüklerinden en düşük olanını geçmemek üzere fon katılma payı sahiplerine ara ödeme yapılacaktır.

Soru 6: Bütün yatırımcılara aynı tutarda mı ödeme yapılacaktır?

Cevap 6: Her yatırımcının ara ödeme tutarı, ilgili hesaplamalar ve mevzuatta öngörülen sınırlar çerçevesinde belirlenecektir. Fonun dağıtılabilir nakdinin tüm ara ödeme yükümlülüklerini karşılamaya yetmemesi halinde, mevcut kaynakların daha fazla sayıda yatırımcıya ulaşmasını sağlamak amacıyla farklı dağıtım yöntemleri uygulanabilecektir. Bu kapsamda, fon bazında yatırımcıların ara ödeme tutarları dikkate alınarak ödeme sırası oluşturulabilecek veya mümkün olan en fazla sayıda yatırımcıya ödeme yapılmasını sağlayacak asgari bir ara ödeme tutarı belirlenebilecektir. Bu yöntemin uygulanması SPK’nın onayına tabi olacaktır.

Soru 7: Hangi durumda ara ödeme nihai ödeme olacaktır?

Cevap 7: Tasfiye kapsamındaki fonlarından herhangi birinin malvarlığının nakde çevrilmesi sonucunda elde edilen dağıtılabilir nakdin, tasfiye kararından bir önceki gün sonu itibarıyla geçerli fon birim pay fiyatı ile ödemeye esas katılma payı adetleri üzerinden hesaplanan toplam tutarı karşılamaya yeterli olması halinde, fon pay sahiplerine ara ödeme yerine nihai ödeme yapılacaktır.

Soru 8: Ara ödeme yapılırken yatırımcıların fon katılma payları iade edilecek mi?

Cevap 8: Ara ödemeler, yatırımcıların katılma payları iade alınmaksızın gerçekleştirilecektir. Katılma paylarının iade işlemleri nihai tasfiye ödemeleri sırasında yapılacaktır.

Soru 9: Tasfiyede ve ara ödemede kimlere ödeme yapılmayacak?

Cevap 9: Sermaye Piyasası Kanunu’nun 104 (Piyasa Bozucu Eylemler), 106 (Bilgi Suistimali) veya 107’nci (Piyasa Dolandırıcılığı) maddelerinde düzenlenen fiillerin tasfiye kapsamındaki fonlar tarafından ya da bu fonlarla birlikte hareket edilerek veya fonların iştirakiyle işlenmesi halinde; söz konusu fiilleri işlediği veya bunlarla birlikte hareket ettiği SPK tarafından tespit edilen ve MKK tarafından tasfiye ile görevli kuruluşlara bildirilen kişi ve kurumlara tasfiye ve geri kazanım hesabından hiçbir surette ödeme yapılmayacaktır.

Soru 10: Genel hisse iade hesaplarına aktarılan tutarların tasfiye kapsamındaki fonlara dağıtımı nasıl olacak?

Cevap 10: Öncelikle ara ödeme yükümlülükleri bakımından karşılama oranı en düşük olan ve net yatırım tutarı 1 milyon TL’nin altında bulunan yatırımcı sayısı en fazla olan para piyasası fonları önceliklendirilecektir. Dağıtım, mümkün olan en fazla sayıda yatırımcının ara ödeme almasını sağlayacak şekilde gerçekleştirilecektir. Bu işlem sonrasında ilgili hesapta tutar kalması halinde aynı ilkeler diğer fonlar için de uygulanacaktır.

10 soruda fon tasfiye ve ödeme süreci
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!