featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Bakan Ömer Bolat’tan zombi şirketler açıklaması

Bakan Ömer Bolat’tan zombi şirketler açıklaması

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) verilerine dayanarak, 2024 yılının ilk altı ayında Türkiye’de her bir kapanan şirkete karşılık dört yeni şirket kurulduğunu duyurdu.

Bakan Bolat, bu bilgiyi İYİ Parti Grup Başkanvekili Buğra Kavuncu’nun IMF’nin “zombi şirketler” raporuna ilişkin yönelttiği yazılı soru önergesini yanıtlarındaki açıklamasında paylaştı.

“Zombi Şirketler” Kavramı ve IMF Raporu

Ömer Bolat, IMF raporunda “zombi şirket” teriminin riskli, verimsiz ve çoğunlukla borç ve teşvikler sayesinde ayakta kalabilen şirketleri tanımladığını belirtti. Raporun analizine göre, zombi şirketler; faiz ve vergi öncesi kârı, faiz ödemelerini karşılamayan, sektördeki medyan firmanın üzerinde finansal kaldıraç oranına sahip ve negatif reel satış büyümesi olan şirketler olarak tanımlanıyor.

Bakan Bolat, raporda gelişmiş ve gelişmekte olan ekonomilerde halka açık ve kapalı şirketlerin zombi haline gelme durumlarının ve bu durumun nedenlerinin detaylandırıldığını ifade etti. Ayrıca, son 20 yılda dünya genelinde zombi şirketlerin sayısının arttığına, özellikle COVID-19’un ve küresel finansal krizin bu artış üzerinde etkili olduğuna dikkat çekti.

Türkiye Üzerine Yorumlar ve Soru İşaretleri

Raporda Türkiye’nin durumu ile ilgili bazı değerlendirmelere yer verildiğini aktaran Bolat, Türkiye’de halka açık olmayan şirketlerin finansal tablolarının kamuoyuyla paylaşılmadığını belirtti. Bu durumun, ülkemizdeki halka açık olmayan şirketlerle ilgili değerlendirmelerin hangi veri seti üzerinden yapıldığı konusunda soru işaretleri yarattığını ifade etti. Bolat, rapor yazarlarının da bazı ülkelerde şirketlerin finansal tablolarının yayınlanmamasının analizin genelini temsil etme açısından yetersiz olabileceğine dikkat çektiğini belirtti.

Küresel Ekonomik Faktörlerin Şirketler Üzerindeki Etkisi

Ticaret Bakanı, küresel finansal krizler, enflasyonist yapı, COVID-19 ve bölgesel çatışmalar gibi faktörlerin dünya ekonomilerini olumsuz etkilediğini ve bu tür olayların şirketlerin faaliyetlerini ve finansal tablolarını etkilediğini belirtti. Vergi Usul Kanunu ve alt düzenlemeleri çerçevesinde enflasyon düzeltmesi ve yeniden değerleme müesseselerinin yakın zamanda uygulanmaya başlandığını vurguladı. Bu uygulamaların, şirketlerin finansal tablolarının gerçek durumu daha doğru yansıtmasını sağlayacağını ifade etti.

MERSİS ve Şirket Verileri

Bolat, Türkiye’de tüm ticaret sicili kayıtlarının elektronik ortamda, MERSİS sisteminde tutulduğunu ve ticaret siciline tescil edilmesi gereken tüm bilgilerin MERSİS üzerinden oluşturulduğunu anlattı. İstatistiklerin, ticaret politikalarının oluşturulmasında önem taşıdığını belirtti ve ülkemizde yaklaşık 1,5 milyon şirket ile 600 binden fazla ticari işletmenin bulunduğunu söyledi. Her geçen yıl yeni şirketlerin artış gösterdiğini ve bazı şirketlerin faaliyetlerini sonlandırdığını belirtti. Bakan Bolat, MERSİS verilerine göre, 2024 yılının ilk altı ayında kapanan her bir şirkete karşılık dört yeni şirket kurulduğunu vurguladı. Bakanlık olarak ticari hayatın hızlı ve güvenli bir şekilde yürütülmesi ile şirketlerin finansal ve operasyonel sürdürülebilirliklerinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alındığını duyurdu.

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!