Türkiye’nin ekonomik geleceğine ışık tutacak olan 2024-2026 Orta Vadeli Program (OVP) bu hafta resmen duyuruluyor. Bu program, önemli ekonomik göstergeleri, yani enflasyon, istihdam, büyüme, ihracat ve cari açık gibi temel hedefleri içeriyor. Özellikle gelir ve servet eşitsizliğinin azaltılması ve dar gelirlilerin korunması bu programın temel taşlarından biri olacak.
OVP’nin açıklanmasıyla birlikte Türkiye’nin ekonomik yol haritası netlik kazanacak ve gelir adaletsizliği azaltılarak refahın daha geniş bir kesime yayılması sağlanacak. Çalışanların geliri enflasyona karşı korunacak ve enflasyonla etkin bir mücadele sürdürülecek.
Program, enflasyonla sürekli mücadeleyi öngörüyor ve işgücü piyasasında reformlar yapmayı planlıyor. Aynı zamanda yüksek fiyatlar ve maliyetlerin azaltılmasına yönelik adımlar atılacak ve işçilerin gelirleri enflasyona karşı korunacak. İşgücü piyasası güvenceli esneklik temelinde yeniden şekillendirilecek.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve diğer ilgili bürokratlar, programın son rötuşlarını İstanbul’da gerçekleştirdi. Programın bu hafta Cumhurbaşkanı tarafından Beştepe’de yapılacak toplantıda açıklanması bekleniyor. Toplantıya Ekonomi Koordinasyon Kurulu üyeleri de katılacak ve programın resmi gazetede yayımlanması için hazırlıklar hız kazanacak.
Program, para politikası, maliye politikası ve yapısal reform olmak üzere üç temel dayanağa sahiptir. Bu program, Türkiye’nin rekabet gücünü artırmayı ve ekonominin potansiyelini geliştirmeyi amaçlamaktadır. Kamu maliyesinden finansal altyapıya kadar birçok alanda kapsamlı bir değişim hedeflenmektedir.
Program, iş dünyası, sivil toplum kuruluşları ve diğer çeşitli kesimlerle yapılan toplantılarda dile getirilen talepleri ve çözüm önerilerini de içerecek şekilde hazırlanmıştır.
Yüksek enflasyonun kalıcı olarak azaltılması hedeflenirken, 2023 yılı için yüzde 4-5 arasında bir büyüme beklentisi bulunuyor ve 2024’ün ikinci yarısından itibaren büyümenin ivme kazanması öngörülüyor. Kaliteli, kapsayıcı ve sürdürülebilir bir büyüme için makroekonomik dengeler gözetilecek ve yapısal reformlar desteklenecektir.
Program, gıda enflasyonunu azaltmaya yönelik tedbirleri içermekte olup tarım sektöründe bir dizi reform adımı atılacak. Sanayici ve üreticinin krediye erişimi kolaylaşacak ve işgücü piyasasını rahatlatacak uygulamalar hayata geçirilecek. Dolaylı vergilerin ağırlığı azaltılacak, vergi denetim personeli takviye edilecek ve rekabet artırılacak.
Ayrıca, girişimciliği desteklemek için yasal ve idari engeller kaldırılacak, finansal sistem güçlendirilecek ve sermaye piyasaları derinleştirilecek. Döviz cinsi borçların payı azaltılacak ve döviz rezervleri artırılacak.
Bu programın amacı, enflasyonun dar gelirli vatandaşlara olan etkisini azaltmak ve sosyal konut projeleri gibi önlemlerle gelir düzeyi düşük olanların yaşamını iyileştirmektir.
Son olarak, ekonomik büyümenin sürdürülebilmesi için uluslararası sermaye yatırımları artırılacak ve uygun ortamın yaratılması için politikalar izlenecek. Kamu harcamaları büyümeyi ve sektörleri olumlu bir şekilde etkileyecek.