featured

Bitcoin Dominansı neden önemli, yükselirse ve düşerse ne olur?

Bir kripto para biriminin piyasa hakimiyetine dominans (dominance) denir. Kripto para biriminin dominansı, piyasa değerinin genel kripto para piyasasının değerine oranlamasıyla ortaya çıkar. Bitcoin’in dominans değeri de bu şekilde hesaplanır.

BITCOIN DOMINANCE (DOMİNASYON)’UN ÖNEMİ

İlk olarak 2009 yılında üretilen Bitcoin, kripto para ekosisteminin en büyük oyuncularındandır. Bitcoin’in ardından kripto para piyasasına birçok alt coin eklenmesine rağmen hiç birisi Bitoin’in piyasa hakimiyeti açısından geçememiştir.

Bitcoin Dominance ya da diğer adıyla Bitcoin Piyasa Hakimiyeti, Bitcoin’in piyasa değerinin toplam kripto para piyasasının genel değerine oranını ortaya çıkaran bilgidir.

Bitcoin piyasada işlem gördükten 4 yıl sonra yani 2013 yılında, piyasa hakimiyeti yüzde 96’nın üstünde yer alıyordu. Geliştirilen alt coinler kripto para ekosistemine dahil oldukça Bitcoin’in piyasa hakimiyeti geriledi.

Örneğin, 2018 yılında Bitcoin’in piyasa hakimiyeti yüzde 32’ye kadar düştü. Yeni kripto paraların üretilmesiyle başlayan bu gerilemede, özellikle alt coinlerin atası kabul edilen Ethereum’un etkisi oldukça büyük oldu. Buna göre, diğer kripto paraların işlem hacmi, Bitcoin’in piyasa hakimiyetini olumsuz etkilemiştir.

bitcoin dominansı neden önemli, yükselirse ve düşerse ne olur? 1

BITCOIN DOMINANCE’IN YÜKSELMESİNİN NEDENİ NEDİR?

Bitcoin Piyasa Hakimiyeti’nin yükselmesinin temel nedenlerinden birisi de, ani fiyat artışlarının yatırımcıların iştahını kabartması ve yatırımcı çekmesiyle, işlem hacmini artırmasıdır. Bu durumda Bitcoin diğer kripto paralardan daha fazla talep görür ve kripto para ekosistemi Bitcoin tarafından yönlendirilir. Talep artışlarıyla Bitcoin baskılanır ve yatırımcılar daha az hacmi olan ve riski yüksek olan kripto paralardan çıkarak Bitcoin’e geçer.

Kripto para ekosisteminde yer alan ilk kripto para olması da sektöre Bitcoin’in yön vermesine neden olur. Bitcoin’in ardından piyasada yüzlerce kripto para yer almasına rağmen, başta Ethereum olmak üzere hiçbir kripto para Bitcoin’in ezici piyasa ağırlığının önüne geçememiştir.

.

BITCOIN PİYASA HAKİMİYETİNİ NASIL KAYBETTİ?

Yukarıda da aktardığımız gibi Bitcoin’in 2013 yılından sonra piyasa hakimiyeti düştü. 2013 yılında yüzde 96’yı aşan piyasa hakimiyeti, 2014 yılının aralık ayına gelindiğinde yüzde 80’in üzerinde tutundu. Öte yandan SEC’in açtığı davayla gündem olan Ripple (XRP)’nin piyasadaki hakimiyeti bir süre yüzde 13’ün üstüne çıktı. Fakat Bitcoin’in piyasa hakimiyeti 2017 yılına kadar yüzde 90’a kadar tutunmayı başardı.

Kripto para piyasasının en çok konuşulan ikinci para birimi olan Ethereum ilk popüler olduğu dönemlerde Bitcoin’in piyasa hakimiyetinde sert düşüşler yaşandı. Ethereum 2017 yılında popülerliğini kazanarak Bitcoin’in piyasa hakimiyetini sarstı. Yılın ilk ayında Bitcoin’in piyasa hakimiyeti yüzde 86 iken, yılın ortalarına doğru yüzde 37’ye kadar geriledi. Ethereum’un popüler olması, Bitcoin’in en düşük piyasa hakimiyetini görmesine neden oldu.

19 Haziran 2016 tarihinde Bitcoin’in piyasa hakimiyeti yüzde 37’deyken, Ethereum yüzde 32’ye kadar yükseldi. Bu gelişmelerin ardından uzmanlar, Bitcoin’in Ağustos 2017’de Bitcoin Cash çatallamasının ardından piyasa hakimiyetini kaybedeceğini öngörmüştü. Fakat beklenen olmadı, Bitcoin ciddi kayıplar yaşasa da piyasa hakimiyetini sürdürmeye devam etti.

bitcoin dominansı neden önemli, yükselirse ve düşerse ne olur? 2

BITCOIN DOMINANCE DÜŞERSE VE YÜKSELİRSE NE OLUR?

Bitcoin Dominansının Düşmesi:

Bitcoin dominansının düşmesi, yatırımcıların farklı kripto paraları satın almasından ortaya çıkmaktadır. Bitcoin dominansının düştüğü süreçte, Bitcoin’in fiyatı ani oynaklıklarla yükselmesi durumunda, diğer alt coinlerin fiyatlarında da ciddi miktarda artışlar ortaya çıkabilir. Bu durumun asıl nedeni ise yatırımcıların Bitcoin dışında diğer kripto paralara yatırım yapmasıdır.

Bitcoin Dominansının Yükselmesi:

Bitcoin’in piyasa hakimiyeti yükseldiğinde, kullanıcıların diğer kripto paraları bırakıp Bitcoin’e yönelmesiyle diğer kripto paraların birimlerinin değerlerinde düşüşler meydana gelir.

Öte yandan Bitcoin dominansının yüksek olduğu zamanlarda, Bitcoin’in ani fiyat artışı ya da azalışındaki değişimler kripto paraların hepsini etkiler.

Özetleyecek olursak; Bitcoin’in piyasa hakimiyeti yüksek olduğu zamanlarda Bitcoin’in fiyatı düşerse, diğer kripto paralar da ciddi miktarlarda düşüşler görülür. Buna göre, Bitcoin dominansı nedeniyle, Bitcoin’in fiyatının düşmesi alt coinlerin düşüşünün derinliğini artıracaktır.

.

BITCOIN’IN PİYASA HAKİMİYETİNDEKİ DEĞİŞİKLİKLER PİYASAYA NASIL YANSIR?

Kripto para ekosistemine yeni eklenen ve öne çıkarak, popüler olan kripto para birimlerinin arttığı süreçte Bitcoin’in dominansında ciddi kayıplar yaşanabilir. Bitcoin’in işlem hacminin azaldığı ve alt coinlerin daha fazla alınıp satıldığı dönemlere ‘alt season’ denir. Bitcoin’in dominansı, yatırımcılara ciddi alım satım stratejileri sağlamasa da, kripto para piyasasının mevcut durumuna ilişkin önemli bilgiler sunmaktadır. Eğer Bitcoin’in dominansı yüzde 60’ın altına düşerse, diğer alt coinlerin piyasa hacminde yaşanan artışlar, kripto paraların fiyatlarında yukarı yönlü seyir görülür.

ÖNEMLİ UYARI: Bu yazıda kripto para piyasasında kullanılan Bitcoin Dominansına ilişkin bilgiler verilmiştir. Yatırım tavsiyesi değildir.

Bitcoin Dominansı neden önemli, yükselirse ve düşerse ne olur?

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!