featured

Yerli yatırımcının hisseleri 3.2 trilyon TL

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), 2024 yılı Mart ayı “Finansal Piyasa Özet Verileri”ni kamuoyuyla paylaştı. Bu verilere göre, halka arzların etkisiyle birlikte yatırımcıların borsaya olan ilgisi arttı. Yerli yatırımcıların pay senedi varlıkları bu yılın ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23,4 artarak 3 trilyon 210 milyar liraya yükseldi.

Yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarındaki bu artışta bireysel yatırımcılar ve kurumsal yatırımcıların katkısı bulunuyor. Mart sonu itibarıyla, yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarının 1 trilyon 802 milyar lirası bireysel yatırımcılara, 1 trilyon 408 milyar lirası ise kurumsal yatırımcılar ve tüzel kişilere ait. Bu veriler, yerli yatırımcıların pay senedi varlıklarının son bir yılda yüzde 95,1 oranında büyüdüğünü gösteriyor.

Ayrıca, yerli yatırımcıların finansal varlıkları da genel olarak artış gösterdi. Yerli yatırımcıların finansal varlıkları 24 trilyon 510 milyar lirayı aşarak yüzde 8,4 arttı. Bu artışta özellikle özel sektör eurobond varlıklarında büyük bir büyüme yaşandı. Yerli yatırımcıların özel eurobond varlıkları yüzde 38,3 artarak 604 milyar liraya, kamu eurobond varlıkları ise yüzde 13,1 artarak 1 trilyon 663 milyar liraya çıktı.

Yerli yatırımcıların sermaye piyasası varlıklarının toplam finansal varlıklardaki payı da artıyor. TSPB verilerine göre, yerli yatırımcılara ait sermaye piyasası varlıklarının toplam finansal varlıklar içerisindeki payı 2024 yılı Mart ayı sonu itibarıyla yüzde 42,3’e çıktı.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin verilerine göre, yatırımcıların sermaye piyasalarına olan ilgisi Şubat ve Mart aylarında yeniden arttı. Özellikle halka arzların etkisiyle son iki ayda pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısında yaklaşık 950 binlik bir artış yaşandı. Mart sonunda pay senedi bakiyeli yatırımcı sayısı 8 milyon 216 bine ulaştı.

TSPB’nin Mart ayı verilerine göre, yabancı yatırımcıların finansal varlıkları da hızla artıyor. Yabancı yatırımcıların pay senedi varlıkları yüzde 23,1 artarak 1 trilyon 917 milyar liraya ulaştı. Geçen yıl sonu itibarıyla 289.2 milyar lira olan yabancı yatırımcıların TL mevduatları bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 17,5 artarak yaklaşık 340 milyar liraya çıktı. Aynı dönemde döviz tevdiat hesapları yüzde 7,5 artarak 672.3 milyar liraya yükseldi.

Şirketlerin sermaye piyasalarına olan ilgisi de devam ediyor. TSPB verilerine göre, bu yılın ilk üç ayında 9 şirketin halka arzı gerçekleşti ve bu arzlarla şirketlere 18,4 milyar lira kaynak sağlandı. Ayrıca, sermaye artırımları ve ikincil halka arzlarla sermaye piyasalarından 10,7 milyar lira finansman sağlandı.

Yerli yatırımcının hisseleri 3.2 trilyon TL
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!