featured

362 bin mükellefe pişmanlık fırsatı

Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan elde edilen bilgilere göre, geçen yıl elde edilen gelirlerine ilişkin beyanname vermeyen yüz binlerce mükellef tespit edildi. Ancak vergi daireleri, bu mükelleflere cezai işlem uygulamadan önce “pişmanlık” hükmünden yararlanma fırsatı sunuyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın verilerine göre, 1 Mart’ta başlayan gelir vergisi beyan dönemi 5 Nisan’da sona erdi. Bu süreçte, kira, ücret, menkul sermaye iradı ve diğer kazançlarla ilgili 1 milyon 811 bin mükellef beyanname verdi. Toplamda 399,2 milyar lira matrah ve 126,9 milyar lira vergi beyan edildi. Geçen yıla kıyasla beyanname sayısında %27, matrah miktarında %107 ve hesaplanan vergide %101 artış kaydedildi.

Gelir İdaresi Başkanlığı, beyanname veren mükellefleri teşekkür ederken, beyanname vermeyenleri de tespit etti. Bankalar, sigorta şirketleri, tapu ve nüfus idaresi gibi kurumlardan elde edilen verilerle yapılan analizler sonucunda, kiraya verilen konutlar yoluyla gelir elde eden 362 bin mükellef ve iş yerlerini kiralayan 15 bin mükellef belirlendi. Ayrıca, gayrimenkul alım satımı yaparak değer artışı kazancı elde eden 32 bin mükellef ve ücret gelirini beyan etmeyen 13 bin 100 mükellef tespit edildi.

Vergi daireleri, bu mükelleflere bildirim göndererek durumu düzeltmelerini talep edecek. Ancak, 2023 yılında beyanname vermeyen mükelleflere vergi cezası kesilmeden önce pişmanlıkla beyanname verme imkanı sunulacak. Pişmanlıkla beyanname verildiğinde, vergi cezası uygulanmayacak. Beyannameler Hazır Beyan Sistemi üzerinden verilebilecek ve vergiler çevrim içi olarak banka kartı ya da kredi kartı ile ödenebilecek. Vergi dairesinin bildirimi üzerine beyanname verilmesi durumunda ise vergiler cezalı olarak tahsil edilecek.

362 bin mükellefe pişmanlık fırsatı
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!