Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Orta Vadeli Program (OVP) ile ilgili açıklamalarda bulundu. Yılmaz, işçi ve işveren kesiminin vergi reform taleplerini desteklediğini belirterek, bu yönde çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.
Yılmaz, OVP’nin Eylül ayının ilk 10 günü içinde açıklanacağını ifade etti. İstişarelerin bir kısmının tamamlandığını ve şu anda tarım ve finans kesimiyle görüşmelerin devam ettiğini belirten Yılmaz, TZOB ve birlik başkanlıklarıyla tarih konusunda henüz net bir karar alınamadığını söyledi. Cuma günü ise İstanbul Finans Merkezi’nde finans kesimiyle bir araya gelinerek görüşmeler yapılacağını açıkladı.
Kabine toplantısının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Yılmaz, OVP’nin teknik boyutunu Strateji Bütçe Başkanlığı’nın yürüttüğünü belirtti. Bu yılki OVP’nin diğerlerinden farklı olarak istişarelerle şekillendirildiğini söyleyen Yılmaz, değişik kesimlerin beklentilerini ve önceliklerini dikkate alarak OVP’yi oluşturacaklarını ifade etti. OVP’nin üç temel ayağı olduğunu belirten Yılmaz, bunların para politikası, maliye politikası ve yapısal köklü değişimler olduğunu söyledi. Yapısal değişimlerin ekonominin potansiyelini geliştirecek ve Türkiye’yi dünya çapında daha avantajlı bir konuma getirecek köklü dönüşümler olduğunu belirtti.
Yılmaz, OVP’nin Eylül ayının ilk 10 gününde açıklanmasının planlandığını ancak çalışmaların seyrine bağlı olarak biraz esneklik gösterebileceğini ifade etti. İş dünyası, işçi kesimi, memurlar ve muhasebecilerle görüşmelerin tamamlandığını belirten Yılmaz, şimdi tarım ve finans kesimiyle görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Finans kesimiyle Cuma günü İstanbul Finans Merkezi’nde bir araya gelerek beklentileri ve bakış açılarını konuşacaklarını açıkladı. Ayrıca TOBB ile bir organizasyon düşündüklerini ve tüm illerden başkanları davet ederek sorunları ve beklentileri dinleyeceklerini belirtti.
OVP’de büyüme, istihdam ve enflasyon gibi hedeflerin hükümet ve Merkez Bankası tarafından belirlendiğini ifade eden Yılmaz, 2026 perspektifiyle OVP’nin hazırlanacağını ve tek haneli enflasyon hedeflerinin olduğunu söyledi.
Son olarak, vergi reformu taleplerine de değinen Yılmaz, işçi ve işveren kesiminin vergi sisteminin modernize edilmesi, güncellenmesi ve daha dengeli hale getirilmesi gibi taleplerini desteklediğini belirtti. Vergi artışı-azalışı değil, vergi sisteminin iyileştirilmesi gerektiğini vurguladı.