Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçağı ve kayıtdışı ekonomiye karşı alınan tedbirleri arttırarak, etkin vatandaş ihbarı için yeni şikayet kanallarını devreye aldı.
Gelir İdaresi Başkanlığı, WhatsApp hattı üzerinden yapılabilecek ihbarlarda doğrudan fotoğraf paylaşma ve konuyu yazma imkanı sağlıyor. İhbarı yapan kişinin kimliğinin doğrulanması veya başka yerlere bilgi verilmesi gerekmiyor.
Son zamanlarda düşük KDV ve IBAN denetimleriyle dikkat çeken Hazine ve Maliye Bakanlığı, şimdi de 7/24 ihbar yapılmasını mümkün kılıyor. Instagram ve WhatsApp gibi platformlardan da ihbarlar yapılabilecek. Maliye’ye, düşük KDV oranı uygulaması, IBAN/PTT çeki ile ödeme talebi gibi 10 farklı konuda ihbarda bulunulabilecek.
Yeni dönemde, IBAN ile ödeme isteyen veya fatura vermeyen esnafla ilgili şikayetler mesajlaşma programları ve sosyal medya üzerinden alınacak. Vatandaşlar belgelendirdikleri ihbarları internet üzerinden iletebilecekler ve kayıtdışı faaliyet şüphesi bulunan e-ticaret siteleri ve ticari araçlar için de şikayette bulunabilecekler. Faydalı ihbarlarda bulunanlar ikramiye de alacaklar.
İhbar kanallarına ilişkin hizmetlerin güncellendiği duyuruda, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından şu kanalların kullanılabileceği belirtildi: resmi internet sayfası (gib.gov.tr), Dijital Vergi Dairesi (dijital.gib.gov.tr), GİB Mobil uygulaması, Vergi İletişim Merkezi (189), BİP Vergi İhbarı Servisi, X ve Instagram İhbar Hesapları (“gibihbar” üzerinden “DM-Direkt Mesaj” yoluyla) ve WhatsApp İhbar Hattı (0 552 189 0 189).
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından belirlenen ihbar edilebilecek başlıklar ise şunlar: Düşük KDV Oranı Uygulanması, IBAN / PTT Çeki Yolu ile Ödeme Talep Edilmesi, Fiş/Fatura Verilmemesi, Başka İşletmenin POS Cihazının Kullanılması, Mükellefiyet Kaydının Olmaması, Sahte/ Yanıltıcı Belge Düzenlenmesi veya Kullanılması, Personel Ücretinin Elden Ödenmesi, Kira Gelirinin Beyan Edilmemesi, Tapu Harcının Eksik Ödenmesi, Kaçak Ürün Satışının Yapılması.