Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 21 Kasım 2024 tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetini yayımlayarak, enflasyonla mücadelede sıkı para politikasını sürdürme kararlılığını yineledi. Açıklamada, enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikasının devam edeceği vurgulandı.
Sıkı Para Politikası Devam Edecek
PPK toplantı özetine göre, TCMB, politika faizini yüzde 50 seviyesinde sabit tutma kararını aldı. Bu karar, parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini göz önünde bulundurarak enflasyonla mücadele sürecini desteklemeyi amaçlıyor. TCMB, enflasyon beklentilerinin ve gerçekleşmelerinin, öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı duruşun devam edeceğini belirtti.
Enflasyonun ana eğiliminin düşürülmesi, yurt içi talepteki dengelenme, Türk lirasındaki reel değerlenme ve enflasyon beklentilerindeki düzelme ile sağlanacak. Ayrıca, maliye politikasının artan eşgüdümü, dezenflasyon sürecine katkı sağlayacak önemli bir faktör olarak değerlendiriliyor.
Enflasyon Hedefi: Orta Vadede Yüzde 5
TCMB, enflasyonun orta vadede yüzde 5 hedefiyle uyumlu bir seviyeye çekilmesi için gereken parasal ve finansal koşulları oluşturmayı amaçladığını açıkladı. Kurul, para politikası kararlarını alırken enflasyonun ana eğilimindeki gelişmeleri yakından izleyerek, fiyat istikrarı amacı doğrultusunda tüm araçları kararlılıkla kullanacak.
Ayrıca, enflasyonda olası yukarı yönlü risklere karşı dikkatli bir duruş sergileneceği, ve enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma görülmesi durumunda para politikası araçlarının etkin bir şekilde kullanılacağı ifade edildi.
Kredi ve Mevduat Piyasalarındaki Gelişmelere Duyarlılık
PPK, kredi ve mevduat piyasalarında beklenmeyen gelişmeler yaşanması durumunda, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla ek makroihtiyati önlemler alınacağına işaret etti. Likidite koşulları da yakından izlenecek ve sterilizasyon araçlarının etkin bir şekilde kullanılmaya devam edileceği belirtildi.
Toplantı özetinde şunlar kaydedildi:
“Öncü göstergeler bir önceki aya benzer şekilde, kasım ayında da tüketici enflasyonu üzerinde gıda fiyatlarının etkisinin öne çıkacağına işaret etmektedir. Gıda dışı aylık tüketici enflasyonunda ise daha olumlu bir seyir izlenmektedir. Mevsim etkilerinden arındırılmış gıda dışı aylık tüketici enflasyonunun kademeli bir yavaşlama eğilimi içerisinde olduğu gözlenmektedir. Geçici arz koşullarına bağlı olarak işlenmemiş gıda enflasyonu yüksek seyrini sürdürmektedir. Bu görünümde özellikle taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisi öne çıkmaktadır. Öncü göstergelere göre, kasım ayında temel mal grubu sınırlı bir fiyat artışı sergilerken, hizmet grubunda geçen ay gerçekleşen görece ılımlı fiyat artışlarının sürdüğü gözlenmektedir.
Para politikasındaki kararlı duruş; yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme vasıtası ile aylık enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve dezenflasyon sürecini güçlendirecektir. Maliye politikasının artan eşgüdümü de bu sürece önemli katkı sağlayacaktır. Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşu sürdürülecektir. Bu doğrultuda, politika faizinin seviyesi, enflasyon gerçekleşmeleri ve beklentileri göz önünde bulundurularak öngörülen dezenflasyon sürecinin gerektirdiği sıkılığı sağlayacak şekilde belirlenecektir. Kurul, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu yinelemiştir. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikası araçları etkili şekilde kullanılacaktır.”