featured

Merkez Bankası, enflasyonun nedenlerini açıkladı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), ekim ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı. TCMB’nin raporuna göre, yıllık enflasyon gıda ve temel mal gruplarında düşüş yaşarken, hizmet ve enerji sektörlerinde artış gözlemlendi. Gıda fiyatlarında yükselişe rağmen, taze meyve ve sebzeler dışında gıda sektöründeki fiyat artışları devam etti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), “Ekim Ayı Fiyat Gelişmeleri” raporunu kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yüzde 3,43 artarken, yıllık bazda yüzde 61,36 olarak hesaplandı.

TCMB’nin analizine göre, gıda fiyatlarında taze meyve ve sebzeler dışında artışlar devam etti. Özellikle hizmetler grubunda fiyatlar güçlü bir şekilde yükselirken, kira alt grubundaki fiyatlar atalet gösterdi ve enflasyonu olumsuz etkiledi.

Rapora göre, enerji grubunda, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşe rağmen, diğer enerji emtia fiyatlarının gecikmeli etkileriyle artış kaydedildi. Ayrıca, doğal gaz tüketiminin bedelsiz kullanım sınırını aşması, aylık tüketici enflasyonuna 0,22 puanlık bir etki getirdi.

Kasım ve Aralık aylarında tüketimdeki artışın devam etmesi bekleniyor ve doğal gaz kaleminden kaynaklanan etkinin artması öngörülüyor. Temel mal grubunda, otomobil fiyatlarının cari yılda aylık bazda ilk kez gerilediği ve dayanıklı mal aylık enflasyonunun son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleştiği belirtildi.

Ayrıca, yeni sezonla birlikte giyim ve ayakkabı alt grubunda dönemsel fiyat artışları yaşanırken, hizmet grubunda aylık fiyat artışları güçlü bir seyir izledi. Özellikle kira alt grubu, hizmet fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti.

Ekim ayında üretici fiyatlarındaki artış önemli ölçüde yavaşladı ve yıllık üretici enflasyonu belirgin bir şekilde geriledi. Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, B ve C göstergelerinde aylık artış oranları yavaşladı ve yıllık enflasyon bir miktar yükseldi.

Raporda ayrıca, ekim ayında tüketici fiyatlarının %3,43 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun %61,36 seviyesine gerilediği belirtildi. B ve C endekslerinin yıllık değişim oranları ise sırasıyla %67,61 ve %69,76 olarak arttı.

Yıllık tüketici enflasyonuna katkılar incelendiğinde, hizmet, enerji ve temel mal gruplarının katkılarının arttığı, gıda ve alkol-tütün-altın gruplarının katkılarının ise düştüğü görüldü.

Mevsimsellikten arındırılmış verilere göre, B ve C endekslerinde aylık artışlar önemli ölçüde zayıfladı. İşlenmiş gıda grubunda fiyat artışlarının azaldığı, hizmet ve temel mallarda ise daha sınırlı bir yavaşlama yaşandı.

Hizmet fiyatları ekim ayında %3,83 oranında yükselirken, kira alt grubu hizmet fiyatlarını olumsuz etkilemeye devam etti. Havayolu ile yolcu taşımacılığı ve karayolu ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı fiyatlarında düşüş gözlendi. Haberleşme alt grubunda ise cep telefonuyla yapılan görüşme ve internet ücretlerinde yükselişler belirleyici oldu. Yemek hizmetlerinin sürüklediği lokanta-otel grubunda aylık fiyat artışı, otel fiyatlarındaki düşüşün etkisiyle bir miktar yavaşladı.

Ekim ayında, diğer hizmetler alt grubundaki aylık artış, eğitim hizmetleri kaynaklı etkilerin tamamlanmasıyla belirgin şekilde zayıfladı. Temel mal grubu yıllık enflasyonu ise düşüş gösterdi, özellikle giyim ve ayakkabı alt grubunda artış yaşandı, dayanıklı malarda ise daha belirgin bir yavaşlama görüldü.

Dayanıklı mal aylık fiyat artışındaki yavaşlama eğilimi ekim ayında sürdü ve aylık enflasyon sınırlı bir şekilde %0,43 olarak gerçekleşti.

Merkez Bankası, enflasyonun nedenlerini açıkladı

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!