featured

Avrupa Merkez Bankasından kripto paralarla ilgili yeni teklif

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa Parlamentosunun Ekonomik ve Parasal İşler Komitesi’nin oturumunda kripto para piyasasının düzenlenmesi ve denetlenmesinin Avrupa Birliği için şart olduğunu bir kez daha söyledi.

Christine Lagarde, konuşmasında ayrıca kripto varlıklara olan artan ilgiye bağlı olarak Avrupa Birliği’nin küresel çapta bir düzenleyici rolünü üstlenmesi gerektiğini de ifade etti.

FTX çöküşüne de değinen Lagarde, sorunun sabit kripto varlık ya da itibari para sorunu olmadığını ve tüm kripto para piyasasıyla ilgili olduğunu söyledi. Buna göre Lagarde, kripto para platformlarının istikrar ve güvenirlik kazanmasının, bir daha böyle bir sorun yaşanmaması için kritik olduğunu söyledi. 

Avrupa Birliği’nin kripto para düzenlemeleriyle ilgili çalışmalarını da öven Lagarde, birliğin bu alanda birçok ülkenin önünde olduğunu vurguladı ve Avrupa Merkez Bankası’nın Facebook’un Libra projesine müdahalesini örnek gösterdi. 

Christine Lagarde, konuşmasının devamında Avrupa’nın kripto varlık piyasaları yasa tasarısına (MiCA) ek olarak bir MiCA II çalışması da yapılmasını talep etti. Bu bu ek yasa kapsamının kripto varlıklarda taking ve kredi işlemlerini kapsaması gerektiği dile getirdi.

AB parlamenterleri tarafından hazırlanan MiCA, onay konusunda son aşamaya gelmiş durumda. Son olarak Ekim ayında Avrupa Parlamentosu Ekonomi komitesi tarafından onaylanan MiCA tasarısı, şimdi parlamento onayı bekliyor.

MiCA oylaması 2023 yılına ertelendi

Daha önce Aralık ayında gerçekleşmesi beklenen oylama, tasarının kapsamlı ve geniş bir çerçeveye sahip olmasından dolayı 2023 yılına ertelendi. Bu da onaylandıktan sonra yaklaşık bir yıl sonra yürürlüğe girecek olan politikaların 2024 yılına ertelenmesi anlamına geliyor. 

MiCA yasası, özetle sabit kripto paraların rezerv yapılarını sıkı şekilde gözetim altına tutmaya odaklanırken olası bir yüksek piyasa değerine sahip varlığı çöküşünün önüne geçilmesi amaçlanacak. Diğer yandan yasa kapsamında kripto para cüzdan sağlayıcıları ve kripto para borsalarına yönelik maddelerde bulunuyor. Buna göre yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte kripto şirketleri bulundukları ülkelerde lisans almadan faaliyet gösteremeyecek.

Avrupa ülkeleri kripto düzenlemeleri için MiCA’yı bekliyor

Diğer yandan Avrupa Birliğine bağlı birçok ülke giderek talebi artan kripto paralarla ilgili bir rehber bekliyor. MiCA’nın düzenleme konusundaki boşluğu kapatması beklenirken ülkeler, şimdilik bu boşluğu geçici yasalarla kapatmaya çalışıyor. 

Son olarak Belçika, hangi kripto paraların menkul kıymet sınıfına gireceğine dair bir karar duyurdu. Belçika Finansal Hizmetler ve Piyasalar Otoritesi (FSMA), kod ile yazılan ve herhangi bir grubun kontrolünde olmayan kripto varlıkların menkul kıymet sınıfında görülmeyeceğini söylerken bu varlıkların, gelir elde edilmek için bir projede kullanılmasının ise istisna olacağının altını çizdi. Bunun yanında FSMA, bir şirket tarafından ihraç edildiği kesin olan kripto varlıkların ise menkul kıymet olarak değerlendirileceği kararına vardı.

Avrupa Merkez Bankasından kripto paralarla ilgili yeni teklif

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!