featured

IMF, faizlerin yüksek tutulmasını istiyor

Uluslararası Para Fonu (IMF), Avro Bölgesi’nde enflasyonun uzun bir süre yüksek seviyelerde kalabileceğini ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) gelecek yıl boyunca faiz oranlarını yüksek tutması gerektiğini vurguluyor. IMF tarafından yayımlanan Avrupa Bölgesel Ekonomik Görünüm raporunda, emtia fiyatları ve arz kısıtlamaları gibi faktörlerin enflasyonu yavaşlatmada etkili olduğu, ancak kalıcı çekirdek enflasyonla mücadelenin daha zor olduğu ifade ediliyor.

Raporda, Avrupa’nın, COVID-19’un neden olduğu zorluklar ve Rusya-Ukrayna savaşının yol açtığı enerji krizi ile uzun vadeli fiyat istikrarını yeniden sağlama göreviyle karşı karşıya olduğu vurgulanıyor. Ayrıca, küresel değişiklikler ve iklim değişikliğinin uzun süredir süregelen büyüme sorunlarına katkıda bulunduğu belirtiliyor.

Raporda, Avrupa’daki merkez bankalarının para politikalarını sıkılaştırdığı ve hükümetlerin mali destekleri azalttığı kaydediliyor. Geçen yıl yaşanan enerji fiyat şoklarının bu yıl büyümeyi yavaşlattığı belirtilirken, büyük imalat ve enerji yoğun sektörlere sahip Avrupa ülkelerinin, hizmetlere ve turizme dayalı ekonomilere göre daha fazla yavaşladığına dikkat çekiliyor. Avrupa genelinde büyümenin 2023’te yüzde 1,3’e düşmesi ve 2024’te yüzde 1,5’e yükselmesi bekleniyor.

Raporda ayrıca, güçlü bir ABD ekonomisinin küresel talep için önemli bir dayanak olduğu, ancak Çin’deki zayıf faaliyet, yeni emtia fiyat şokları ve finansal istikrar risklerinin büyüme üzerinde önemli riskler oluşturduğu belirtiliyor. Daha sıkı para politikasının kredi maliyetlerini artırdığı ve bankaların sermaye tamponlarının bir olumsuz senaryoda zorlanabileceği ifade ediliyor.

Raporda enflasyonun kademeli olarak gerilemesi ve 2023’te zayıf iç talep ve emtia fiyatlarındaki düşüşün çekirdek enflasyona etki etmesi beklenirken, Avrupa ülkelerinin enflasyon hedefine 2025’ten önce ulaşmasının beklendiği ancak nominal ücret artışının enflasyon düşüşüne karşı bir risk oluşturduğu vurgulanıyor.

Son olarak, Avrupa’nın orta vadeli büyüme beklentilerinin azaldığı, verimlilik artışının zayıflamasının önemli bir faktör olduğu ve yüksek enerji maliyetleri ile ticaret ilişkilerindeki değişikliklerin üretim yapılarını etkilediği raporda ifade ediliyor. Özellikle yüksek borçlu Avrupa ülkelerinin kamu borcunu azaltması gerektiği ve enflasyonun hedefe dönmesi için sıkı para politikası uygulamasının önemli olduğu vurgulanıyor. ECB’nin yüksek politika faizlerini bir süre daha sürdürmesi gerekebileceği ve erken gevşemenin maliyetinin yüksek olabileceği de belirtiliyor.

IMF, faizlerin yüksek tutulmasını istiyor

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!