featured
Filecoin coin isolated on white background. Cryptocurrency

Filecoin (FIL) nedir? FIL coin nasıl alınıp satılır?

IPFS (Interplanetary File System – Gezegenler Arası Dosya Sistemi) protokolünü kullanarak, kullanıcıların verilerini birden fazla konumda olmasına imkan sağlayan, merkezi olmayan veri saklama sistemidir.

Bu projenin verdiği hizmetlerden en önemlisi ise, kullanıcılara daha az maliyetli ve daha güvenli depolama imkanı sağlamasıdır. Dolayısıyla ağa bağlı cihazların depolama alanlarının tamamıyla dolmasına neden olur. Bu sayede cihazlarda boş alan kalmaz.

FILECOIN EN YÜKSEK FONU TOPLADI

2017 yılında kripto para piyasasında gerçekleştirilen Kripto Para Arzı’nın (Initial Coin Offering-ICO) en fazla fon toplayan ICO projesi olmuştur. Filecoin (FIL) bu halka arzda 200 milyon dolardan fazla fon toplamıştır.

İngilizce’deki “Initial Coin Offering” kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen ICO, kripto para arzı anlamına gelir.

ICO, yeni üretilen token ya da kripto paraların projelere fon toplamak amacıyla Ethereum ya da Bitcoin gibi hacmi çok yüksek ve popüler olan kripto paralar karşılığında satış sürecini tanımlamasıdır. Buna göre, token ya da kripto paralara sahip olan kullanıcılar projedeki servis ya da ürüne erişim sağlayabilir. Kullanıcılar sahip oldukları kripto varlıklarla kar ortaklığı ya da avantajlı kullanım yapabilir.

Kripto Para Arzı (Initial Coin Offering-ICO) hakkında detaylı bilgiye BURADAN ulaşabilirsiniz.

FIL COIN’İN ÇALIŞMA ŞEKLİ

Son dönemlerde yaygın olarak kullanılan Bulut depolama sistemi sayesinde, akıllı telefon ve bilgisayar kullanan kullanıcılar, diledikleri yerde depoladıkları verilere ulaşabilirler. Bulut depolama için kullanıcıların internete erişiminin olması yeterlidir. Bu sayede kullanıcı verilerini birden fazla konumda erişebileceği için veri kaybı riskiyle karşılaşmaz. Bulut depolama ise kullanıcılara bir merkezden yöneterek hizmet verir. Bu merkezlerin kendi kurallarını belirleyen prosedürleri vardır. Bu kurallara göre kullanıcıların verileri depolanıp saklanır. Öte yandan bulut depolama da, çok sık olmasa da zaman zaman yaşanan sıkıntılar, verilere zarar verebilir.

.

Filecoin‘in amacı, yukarıda aktardığımız bulut depolama sistemi gibi ama, daha verimli ve daha güvenli bir ortamda, kullanıcıların verilerinin birden fazla cihazda depolanmasını sağlamaktır. Filecoin bu işlem için, eşler arası dosya saklama sistemi IPFS dosya sisteminden faydalanır. Filecoin bu çalışma sistemiyle Torrent’e de benzerdir. Fakat Torrent ağına bağlı olan eşler internetin olmadığı ortamlarda veri paylaşımını sonlandırır.

Filecoin’in farkı bu noktada ortaya çıkmaktadır. Filecoin kullanıcılarına, merkezi olmayan, internet olmadığında erişimi kesilmeyen, verimli dosya paylaşım hizmeti sunan bir sistemdir. Filecoin bu işlemleri eşler arası ağ üzerinde gerçekleştirdiği için depolama sistemi daha güvenlidir. Öte yandan merkezi olmayan ağlarda paylaşılan dosya ya da verilerin bütünlüğünü ve doğruluğunu sağlamak için doğrulama sistemi kullanılır. Bu sistem iki farklı doğrulama mekanizması olarak kullanılmaktadır.

PROOF OF SPACETIME (POST – UZAY ALANI KANITI)

Uzay Alanı Kanıtı’nın görevi, verilerin benzersiz parçasının saklanıp saklanmadığını düzenli olarak izlemektir. Burada veri depolayan cihazların, dosyaların benzersiz bir parçasını saklamaya devam edip etmediği takip edilerek doğrulama işlemi yapılır.

Belirli dönemler seçilerek, verileri koruyup saklayan cihazlardan herhangi birini seçip doğrulama talebi gönderilir. Proof of Spacetime (Uzay Alanı Kanıtı) işlevi bu şekildedir, süreyi ve cihazları rastgele seçerek çalışır.

.

PROOF OF REPLICATION (POREP – KOPYA KANITI)

Kopya Kanıtı ise, cihazların takibini yaparken bozuk olmadığını inceler. Verileri saklayan cihazların, mevcut verilerin bir parçasının kopyasını saklayıp saklamadıklarını izler ve doğrulama işlemi yapar.

PROOF OF RETRIEVABILITY (PORET – ALINABİLİRLİK KANITI)

Filecoin ağında yer alan cihazlar, verilerin kopyalarını saklarken aynı zamanda bu verilerin transfer edilebilir olmasına da imkan sağlar. Dolayısıyla Proof of Retrievability (PoRet – Alınabilirlik Kanıtı) ile erişim halinde olup doğrulama da yapabilir. Bu sayede Filecoin, verilerinin saklandığı dosyaları sürekli olarak erişebilir ve güvende kalmasını sağlar.

FILECOIN AĞININ YAPISI

Filecoin ağı; node, deals ve miners’tan oluşur. Ağda; alma ve saklama işlemleri için deals, blok zincirini senkronize eden düğümler yani node’lar ve bu işlemleri meydana getiren miners ismi verilen madenciler yer almaktadır.

Node’lar bloklarda yer alan mesajları doğrular, Filecoin ağına farklı mesajlar yayınlar ve blok zincirini senkronize eder. Öte yandan Filecoin kullanıcılarının cüzdanlarından da düğümler sorumludur ve cüzdanların yönetimini de sağlar.

Madenciler ise, verileri güvenle saklayarak, ulaşmak isteyen kullanıcılara veri dağıtma işlevi görür. Bu işlemler karşılığında ise ödül olarak Filecoin (FIL) alır.

.

FIL COIN ALIP SATMA İŞLEMİ

Kripto para ekosisteminde yer alan hemen hemen her borsada FIL coin bulunur. Kripto para piyasasında bulunan yüzlerce yerli ve yabancı borsalarda FIL coin alınabilir. Bu borsaların birçoğu Türkçe destekli olduğu için alım satım durumlarında sıkıntı yaşanmaz. FIL coin satın almak için, üye olduğunuz kripto para borsasına Türk Lirası transfer ederek alım yapabilirsiniz.

FIL coin satın alabilmek için, öncelikle FIL coin destekli, güvenli bir kripto para borsasından, kimlik doğrulama işlemi ile üye olmak gerekir. Kullanıcı bilgileri, mail ve telefon gibi birtakım güvenlik teyitleri sağlandıktan sonra, hesap cüzdanına anlaşmalı bankalardan bir miktar Türk Lirası gönderilmelidir.

FIL coin alınacak finansmanı sağladıktan sonra, spot ürünlerden FIL coin aratılarak satın alma işlemleri gerçekleştirilebilir. FIL coin satın alma ve satma işlemi aynı yöntemle gerçekleşmektedir. Kullanıcıların bu işlem için güvenli bir kripto para borsasından işlem yapması oldukça önemlidir.

.

FILECOIN (FIL) NASIL SAKLANIR?

Filecoin (FIL) yerli ve yabancı birçok kripto para borsasında yer alır. Kullanıcılar dilerse bu dijital varlığı, hesap cüzdanlarında ya da birden fazla yöntemle saklayabilir. Bunlar sıcak ve soğuk cüzdanlar olarak ikiye ayrılır. Dileyen kullanıcılar Filecoin (FIL)  kripto para birimini, masaüstü ya da mobil cihazlar dışında donanım cüzdanlarında tutabilir.

ÖNEMLİ UYARI: Bu yazıda kripto para ekosisteminde yer alan Filecoin (FIL)  kripto para birimine  ilişkin bilgiler verilmiştir. Yatırım tavsiyesi değildir.

Filecoin (FIL) nedir? FIL coin nasıl alınıp satılır?

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!