Bu yıl emekli olan EYT’liler, Ocak 2024 itibarıyla emlak vergisinden muaf olacak. Yapılan düzenleme ile ilgili olarak, vergi muafiyeti için brüt 200 metrekareyi aşmayan konutlarda oturma zorunluluğu aranmayacak. Muafiyet için başvuruda bulunmak ise belediyeye yazılı olarak yapılacak.
Yaklaşık 14 milyon kişiyi ilgilendiren emlak vergisinin ikinci taksiti ise kasım ayı sonuna kadar ödenmesi gerekiyor. Emeklilikte yaşa takılanlar düzenlemesinden yararlanıp emekli olan EYT’liler, Ocak 2024 itibariyle emlak vergisinden muaf olacaklar.
EYT’liler için emlak vergisi muafiyetinin detaylarına göre, muafiyet aylık bağlanan tarihi izleyen yıldan itibaren geçerli olacak. Vergi muafiyeti için brüt 200 metrekareyi aşmayan konutta oturma zorunluluğu bulunmuyor.
Kiraya verilen evin kirasını karşılayanlar, çocuğunu oturanlar ve emekli olup sürekli ikamet edilen tek yazlık sahipleri de vergi muafiyetinden yararlanabilecek. Ayrıca, bu yılki menkul sermaye iradı gelirleri 150 bin lirayı aşmayan EYT’liler, gelecek yıldan itibaren muafiyetten yararlanabilecekler.
Ancak, emekli olup çalışmaya devam edenler bu muafiyetten yararlanamayacaklar. Emlak vergisi muafiyetinden, ev hanımı, şehit yakını, gazi, engelli vatandaşlar ile tek konutun yanında gelir getirmeyen arsa, arazi, işyeri olanlar da yararlanabilecekler.
Dul ve yetim aylığı alanlar da vergi muafiyetinden yararlanabilecekler. Bu muafiyet, yetim aylığı almanın yanı sıra boşandığı eşinden nafaka alanları da kapsıyor. Emlak vergisi muafiyetinden 18 yaşından büyük işsizler, gaziler, engelliler, ev hanımları ve şehitlerin dul ve yetimleri de yararlanabilecekler.
‘Eylül ayında EYT kapsamında emekli aylığım bağlandı. Kasım ayında ödeme yapmam gerekiyor mu?’ sorusuna yanıt olarak, bu yılın emlak vergisini kesinlikle ödemenin gerektiği, aylık bağlanan tarihi izleyen yıldan itibaren indirimli emlak vergisi ödendiği belirtildi. Ayrıca, sadece bir evi olanlar için muafiyetin 2024 yılında başlayacağı ifade edildi. Vergi muafiyeti için oturulan evin bağlı olduğu belediyeye dilekçeyle başvuruda bulunmak gerekiyor.
‘Eşim de ben de emekliyim. Her birimizin adına birer ev var. İki ev de muafiyet kapsamında mı?’ sorusuna verilen yanıtta, eğer bir evde oturulup diğerinden kira geliri elde ediliyorsa vergi ödenmesi gerektiği, ancak bir ev boş duruyorsa muafiyet uygulanacağı belirtildi.
‘Oturduğum konut kardeşimle ikimizin adına. Ben emekliyim, kardeşim çalışıyor. Muafiyetten yararlanabilir miyim?’ sorusuna yanıt olarak, muafiyetten hisse oranında yararlanılabileceği, ancak kardeşin çalıştığı için kendi hissesi oranında vergi ödemesi gerektiği ifade edildi. Kat irtifakı tapusu olanların diğer koşulları yerine getirmeleri durumunda vergi ödemesi gerekmeyeceği vurgulandı.