Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli aylıklarına yönelik düzenlemelere dair açıklamalarda bulundu.
Işıkhan, 2024 ve 2025 yıllarında emekli maaş farkları konusunda kapsamlı bir değişiklik yapmayı planlamadıklarını belirtti. “Emeklilik sistemiyle çok fazla oynamayı düşünmüyoruz,” diyen Bakan, tamamlayıcı emeklilik sistemi konusunda da herhangi bir çalışmanın gündemde olmadığını ifade etti.
Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Gündemde Değil
Bakan Işıkhan, kıdem tazminatının tamamlayıcı emeklilik sistemi ile değiştirilmesi yönündeki endişeleri gidererek, “Bu konuda işçi ve işveren kesimi rahat olsun” dedi. Sistemde istikrarı korumanın öncelikleri olduğunu vurgulayan Işıkhan, emekli olanların haklarının korunup geliştirilmesine yönelik çalışmalara odaklandıklarını söyledi.
Çalışanların Sistemde Kalması Teşvik Ediliyor
Işıkhan, sürdürülebilir sosyal güvenlik için çalışanların mümkün olduğunca sistemde kalmalarını önerdi. “Emeklilik bir haktır; vatandaşlarımız süreyi doldurduğunda emekli olabilirler. Ancak sağlıklı olanların çalışmayı sürdürmelerini tavsiye ediyoruz,” dedi. Bakan, daha fazla SGK primi toplanmasının sosyal güvenlik sistemini güçlendireceğini ifade etti.
EYT’nin Ekonomiye Yansımaları
Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) düzenlemesinin etkilerine de değinen Işıkhan, 2024 Ağustos itibarıyla EYT kapsamında 2,3 milyon kişiye maaş bağlandığını belirtti. EYT emeklilerinin ortalama yaşının 48 olduğunu ve ortalama emekli maaşlarının 17 bin TL seviyesinde gerçekleştiğini aktardı. 2023 yılında EYT’nin maliyetinin yaklaşık 210 milyar TL olduğunu söyleyen Işıkhan, 2024’te bu maliyetin 592,6 milyar TL‘ye çıkmasının beklendiğini kaydetti.
Asgari Ücret Görüşmeleri Aralık’ta Başlıyor
Bakan Işıkhan, asgari ücret görüşmelerinin Aralık ayında başlayacağını ve hem işçi hem de işvereni memnun edecek bir rakam üzerinde uzlaşmayı hedeflediklerini belirtti. Yeni asgari ücretin, ekonominin istikrarına zarar vermeden yaşam standartlarını iyileştirecek düzeyde belirleneceğini umut ettiklerini ifade etti.
SGK Borcu Olan Şirketler Açıklanacak
Bakan Işıkhan, SGK’ya yüksek miktarda prim borcu bulunan şirketlere ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Borcu 500 milyon ila 1 milyar TL arasında değişen şirketlerin isimlerinin kamuoyu ile paylaşılacağını duyurdu. “Şirketlerin prim borçları inanılmaz seviyelere ulaştı ve bu borçları açıklamak için bir çalışma yürütüyoruz.” dedi.