featured

Borsa İstanbul geçen yılın dünyanın en fazla kazandıran borsası oldu

Dünya genelindeki borsalar, küresel ekonomideki dalgalanmalar nedeniyle zorlu bir dönemden geçerken, Borsa İstanbul’da endeksler çoğunlukla yükseliş trendine girdi. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin en fazla kazandıran borsası olan Borsa İstanbul, dünya genelindeki en yüksek getiri oranını elde etti.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) tarafından hazırlanan “Türkiye Sermaye Piyasası 2022” raporuna göre, küresel enflasyondaki artış, gelişmiş ülkelerin parasal sıkılaşma adımları, resesyon endişeleri ve jeopolitik riskler nedeniyle dünya genelinde borsa getirileri negatif oldu. Ancak Borsa İstanbul, tüm bu zorluklara rağmen yüzde 105’lik bir getiri sağlayarak, dünyadaki organize borsalar arasında en yüksek getiriyi elde etti.

Dünya genelinde borsalara kote olan şirketlerin toplam piyasa değeri yüzde 18 oranında azalırken, Borsa İstanbul’un piyasa değeri ise dolar bazında yüzde 105 artış gösterdi. Gelişmiş 23 ve gelişmekte olan 24 ülkenin büyük ve orta ölçekli şirketlerinin performansını yansıtan MSCI ACWI Endeksi yüzde 18, MSCI Gelişen Piyasalar Endeksi ise yüzde 20 kayıpla kapandı.

Geçtiğimiz yıl dünya genelinde 91 borsadan sadece 21’i pozitif getiri sağlarken, 70 borsa kayıpla kapandı. Borsa İstanbul ise en fazla getiriyi elde eden ilk borsa olmasının yanı sıra, dolar cinsinden ikinci en iyi getiriyi sağlayan Zimbabve’nin bile önünde yer aldı.

Borsa İstanbul geçen yılın dünyanın en fazla kazandıran borsası oldu

Yorumlar kapalı.

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!