AB Komisyonu’nun “Avrupa Ekonomik Tahminleri 2023 Yaz” raporu yayınlandı.
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, iç talepteki daralma nedeniyle Euro Bölgesi’nde bu yılki ekonomik büyüme beklentisini yüzde 0,8’e indirdi. “Düşen enflasyon ve güçlü işgücü piyasasına rağmen yavaşlayan büyüme ivmesi” başlıklı raporda, AB ekonomisinin 2023’te yüzde 0,8, 2024’te yüzde 1,4 büyüyeceği tahmin ediliyor. Aynı raporda Euro Bölgesi ekonomisinin de 2023’te yüzde 0,8 ve 2024’te yüzde 1,3 büyümesi öngörülüyor.
Bu son raporla birlikte AB ve Euro Bölgesi’nin 2023 ve 2024 büyüme beklentileri aşağı yönlü olarak revize edilmiş oldu.
Raporda, Almanya’nın bu yıl yüzde 0,4 küçüleceği, gelecek yıl yüzde 1,1 büyüyeceği, Fransa’nın ise bu yıl yüzde 1, gelecek yıl yüzde 1,2 büyüyeceği tahminleri yer alıyor.
Raporda, 2023’ün ilk yarısında yaşanan zorlu şoklar nedeniyle AB’deki ekonomik aktivitenin zayıfladığı vurgulanıyor. Özellikle tüketim olmak üzere iç talepteki zayıflık, yüksek ve artan tüketici fiyatlarının çoğu mal ve hizmet için beklenenden daha olumsuz bir etki yarattığı belirtiliyor. Bu durum, düşen enerji fiyatlarına, düşük işsizlik oranlarına, devam eden istihdam genişlemesine ve artan ücretlere rağmen gerçekleşmiştir. Raporda, sanayideki zayıflığın ve hizmetlerdeki ivmenin azalmasının da ekonomik aktivitenin yavaşlamasına neden olduğu ifade edilmektedir.
Raporda ayrıca, küresel ekonominin Çin’deki zayıf büyümeye rağmen yılın ilk yarısında beklenenden daha iyi bir performans sergilediğine dikkat çekilirken, küresel büyüme ve ticaretin AB ekonomisine dış talep açısından güçlü bir destek sağlamayacağı vurgulanıyor.
Raporda, “AB’deki zayıf büyüme ivmesinin 2024’e kadar devam etmesi bekleniyor ve sıkı para politikasının ekonomik aktiviteyi kısıtlamaya devam etmesi öngörülüyor” ifadesi yer alıyor.
Enflasyon beklentilerine gelince, Euro Bölgesi’nde 2023 için enflasyon tahmini yüzde 5,6’ya düşürülürken, 2024 için yüzde 2,9’a yükseltildi. AB için de enflasyon tahminleri 2023 yılı için yüzde 6,5’e düşürülürken, 2024 için yüzde 3,2’ye çıkarıldı. Bu revizyonlarda enerji fiyatlarındaki düşüşün ve gıda ile enerji dışı sanayi ürünleri fiyatlarının etkili olduğu belirtiliyor. Enerji fiyatlarının 2023’ün geri kalanında da düşmeye devam etmesi bekleniyor, ancak 2024’te petrol fiyatlarındaki artışın yeniden başlayabileceği öngörülüyor. Ayrıca, düşük girdi fiyatları ve normalleşen tedarik zincirlerinin enflasyonun düşmesine katkı sağlamaya devam edeceği ifade ediliyor.