featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Yeni emeklilik sisteminde çifte maaş alma hakkı : Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin detayları belli oldu

Yeni emeklilik sisteminde çifte maaş alma hakkı : Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin detayları belli oldu

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kongrede duyurduğu Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), 2025 yılı son çeyreğinde devreye girecek. Bu sistem, çalışanların emekli olduktan sonra maaşlarının düşmesini engelleyerek ikinci bir emeklilik hakkı sunacak. Peki, TES nasıl çalışacak? İşte tüm detaylar…

Emekli Olduktan Sonra Maaş Düşüşü Ortadan Kalkacak

Türkiye’de emekli olduktan sonra çalışma yasağı bulunmadığı için birçok kişi, gelir kaybı yaşamamak adına çalışmaya devam ediyor. Ancak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) sayesinde emekli olduktan sonra maaş düşüşü sorunu ortadan kalkacak. Bu sistemle, çalışanlar hem Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK)‘ndan alacakları maaşla, hem de ek olarak kazanacakları ikinci emeklilik maaşıyla gelirlerini sürdürebilecekler.

TES’e Kimler Katılabilecek?

Çalışma hayatında olan herkes, TES’e dahil olabilecek. Ayrıca, daha önce emekli olup da çalışmaya devam edenler de TES ile ikinci bir emeklilik hakkı kazanabilecek. Bu, emekli maaşını artırmak isteyenlerin büyük bir avantajı olacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) Nasıl Uygulanacak?

TES, çalışanların SGK primleri dışında ek bir prim ödeme modeline tabi olacak. SGK primleri aynı şekilde devam ederken, ek olarak TES kapsamında ikinci bir prim yatırılacak. İkinci emeklilik maaşı, ek fon sistemi ile oluşturulacak.

Bu sistem, Otomatik Katılım Sistemi (OKS) gibi bir yapı kullanarak işleyecek. Çalışanların maaşlarından belirli bir oranda kesinti yapılacak ve bu kesintiler birikerek ikinci emeklilik maaşını oluşturacak.

SGK’dan Ayrılmak Gerekecek Mi?

Hayır! TES, SGK’ya ek olarak işleyecek bir sistem olacak. Çalışanlar, SGK emekliliğinden vazgeçmeden TES fonundan da yararlanabilecekler. İşverenler, çalışanlarının SGK primlerini ödemeye devam ederken aynı zamanda TES fonuna katkıda bulunacak.

Yeni Sistem Zorunlu Olacak mı?

Bugün uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve OKS sistemlerinde, çalışanlardan maaşlarının yüzde 3’ü kadar kesinti yapılır ve birikim oluşturulur. Ancak bu sistem gönüllü olup, çalışanlar diledikleri zaman sisteme katılabilir veya ayrılabilir.

Yeni getirilecek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) ise zorunlu olacak. Çalışanlar, belirlenen süreyi tamamladığında ikinci bir emeklilik hakkı kazanacak.

Emeklilik Şartları Neler Olacak?

Yeni sistemde, 10 yıl prim ödeyen ve 56 yaşına gelen çalışanlar emekli olabilecek. TES, SGK ile kıyaslandığında daha erken emeklilik fırsatı sağlayacak. 2000 sonrası sigorta girişi olanlar için TES, SGK’dan önce emeklilik hakkı sunacak.

Mevcut SGK şartlarında, emekli olabilmek için 7.000 gün prim ve kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 yaş şartı aranırken, TES ile daha kısa sürede emeklilik hakkı elde edilebilecek.

Sistemin Başlangıç Tarihi Ne Zaman?

Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında açıklanan plana göre, Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi‘nin yasal düzenlemeleri 2025’in son çeyreğinde tamamlanacak. Yasanın çıkmasının ardından sistem kademeli olarak hayata geçirilecek.

TES İle Emekli Maaşları Nasıl Etkilenecek?

TES, özellikle emekli olduktan sonra çalışmak zorunda kalan kişiler için büyük bir avantaj sağlayacak. İkinci maaş sayesinde, emekli maaşının düşmesi sorunu ortadan kalkacak. Böylece, emekli olduktan sonra da çalışarak gelirini sürdürenler, hem SGK emekliliğinden hem de TES fonundan maaş alarak yaşam standartlarını iyileştirebilecek.

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!