featured

TL’nin reel değeri 2,5 yılın zirvesinde

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayınlanan geçici verilere göre, TÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi Nisan ayında bir önceki aya göre 1,67 puan artarak 59,77 seviyesine yükseldi. Bu değer, Mart 2024’te 58,10 düzeyinde kaydedilmişti.

TCMB’nin verilerine göre, Nisan ayında TÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi 59,77 olarak belirlendi. Aynı dönemde Yİ-ÜFE bazında reel efektif döviz kuru endeksi ise 91,64’e yükseldi. Bir önceki ayda bu endeks 88,97 seviyesinde bulunuyordu.

Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir rol oynayan ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete dayalı olarak hesaplanan Türk Lirasının ortalama değeri ile nominal efektif döviz kuru, ikili ticaret akımlarının ağırlıklandırılmasıyla hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan fiyat etkileri temizlenerek reel efektif döviz kuru (REK) elde ediliyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerinden biriyle düzeltilerek üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB, enflasyon hedeflemesi çerçevesinde TÜFE bazlı REK’i referans alıyor.

TL’nin reel değeri 2,5 yılın zirvesinde
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!