featured

Şimşek, ABD’de Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de Türkiye ekonomisi hakkında yapılan bir değerlendirme sırasında kısa vadeli en büyük zorluğun yüksek enflasyon olduğunu belirtti. Bakan Şimşek, yatırımcıların Türkiye’ye yönelik bakış açısının geçen yıla göre değiştiğini ifade etti.

Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu’nda Türkiye ekonomisi hakkında konuştu. Piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceğine ve Orta Vadeli Program’ın sonuç vereceğine inanmaya başladığını dile getirdi.

Bakan Şimşek, Türkiye’nin politika önceliklerini vurgulayarak, Orta Vadeli Program’ın güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtti. Programın fiyat istikrarını, kamu maliyesi disiplinini sağlamayı ve cari açığın azaltılmasını amaçladığını açıkladı.

Enflasyonla mücadelenin kısa vadeli öncelik olduğunu vurgulayan Şimşek, maliye politikasıyla merkez bankasının çabalarını destekleyeceklerini belirtti. Ayrıca, programın temel amaçlarının fiyat istikrarı sağlanması, rekabetçiliğin artırılması ve yapısal reformlar olduğunu ifade etti.

Şimşek, geçen yıl meydana gelen depremlerin bütçede önemli bir açığa neden olduğunu hatırlatarak, bu açığın azaltılması için önemli tedbirler alındığını söyledi.

Türkiye’nin ana ticaret ortaklarının büyüme beklentilerindeki iyileşmenin dış talebi destekleyeceğini ve cari açığın hedeflerin ötesinde daraldığını belirten Şimşek, enflasyonun yavaşladığını ve yılın ikinci yarısından itibaren düşmeye başlayacağını öngördü. Bakan Şimşek, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu ve bu doğrultuda kapsamlı yapısal reformların hayata geçirileceğini belirtti.

Yatırımcıların Türkiye’ye bakış açısının geçen seneye göre değiştiğini belirten Şimşek, programın sürekliliğine dair şüphelerin azaldığını ve artık daha çok programın detaylarıyla ilgili sorular geldiğini ifade etti.

Türk varlıklarına olan güçlü ilgiden bahseden Şimşek, enflasyonun düşeceğine dair kamuoyunu ikna etmenin önemine değindi. Ayrıca, piyasanın enflasyon beklentilerinin gelecek 12 ayda yaklaşık yüzde 36 civarında olduğunu belirtti.

Haziran 2028’e kadar seçim olmayacağını hatırlatan Şimşek, bu durumun program sonuçlarını almak için siyasi istikrar açısından fırsat sağlayacağını söyledi. Türkiye’nin dayanıklı bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Bakan Şimşek, ülkedeki canlı özel sektör ve güçlü girişimcilik kültürünü ön plana çıkardı.

Yeşil dönüşümün Türkiye’nin önceliklerinden biri olduğunu belirten Şimşek, kurulu güç kapasitesinin büyük bir kısmının yenilenebilir enerji kaynaklarına dayandığını ve fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaldığını dile getirdi. Ayrıca, yeşil dönüşümle Türk ekonomisinin karbonsuzlaştırılmasına kararlı olduklarını ifade etti.

Şimşek, ABD’de Türkiye ekonomisini değerlendirdi
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!