featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Reel Kesim Güven Endeksi şubatta arttı

Reel Kesim Güven Endeksi şubatta arttı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), şubat ayına ilişkin İktisadi Yönelim İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) verilerini açıkladı. Buna göre, RKGE şubatta bir önceki aya kıyasla 1,5 puan artarak 102,4 seviyesine yükseldi.

Reel Kesim Güveni Artış Gösterdi

İmalat sanayisinde faaliyet gösteren 1.750 iş yerinin katılımıyla gerçekleştirilen İktisadi Yönelim Anketi sonuçlarına göre, mevsimsellikten arındırılmış RKGE ise 0,2 puan artarak 102,8 seviyesine ulaştı.

Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son 3 aydaki toplam sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, genel gidişat ve gelecek 3 aydaki toplam istihdama ilişkin değerlendirmeler RKGE’yi pozitif yönde etkilerken; gelecek 3 aydaki üretim hacmi, ihracat sipariş miktarı, mevcut mamul mal stoku ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler ise endekste düşüş yönünde etkili oldu.

Sanayi Sektöründeki Beklentiler Değişti

Son 3 aya yönelik değerlendirmelere göre, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında azalış bildiren işletmelerin oranı bir önceki aya göre düştü. Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki görüşler zayıflarken, mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmeler ise güçlendi.

Gelecek 3 aya yönelik beklentilere bakıldığında;

  • Üretim hacminde artış bekleyenler lehine olan seyir zayıfladı.
  • İç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenlerin oranı yükseldi.
  • İstihdama yönelik azalış beklentileri yerini artış yönlü tahminlere bıraktı.
  • Gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasında artış bekleyenlerin oranı düştü.

Üretici Fiyat Endeksi Beklentisi Geriledi

Önümüzdeki döneme ilişkin maliyet ve fiyat tahminleri de değişiklik gösterdi. Ortalama birim maliyetlerde, gelecek 3 ayda artış bekleyenlerin oranında düşüş yaşanırken, son 3 ayda artış olduğunu bildirenlerin oranı arttı.

Gelecek 12 ay sonu itibarıyla yıllık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) beklentisi ise bir önceki aya göre 1,6 puan azalarak yüzde 39,6 seviyesine geriledi.

Öte yandan, sanayi dalındaki genel ekonomik gidişata yönelik değerlendirmelerde, bir önceki aya kıyasla daha kötümser olanların oranı düştü.

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!