featured

Merkez Bankası 2024 nisan ayı faiz kararını açıkladı : Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası piyasaların heyecanla beklediği nisan ayı faiz kararını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) nisan ayı faiz kararını açıkladı. Buna göre banka, politika faizini (bir hafta vadeli repo faiz oranı) yüzde 50 seviyesinde sabit tuttu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Nisan ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının ardından haftalık gösterge repo faizinde değişikliğe gitmeyerek piyasaların beklediği şekilde sabit bıraktı.

TCMB, Ocak ayında faizi 250 baz puan artırmış, Şubat ayında sabit tutmuş ve Mart ayında ise sürpriz bir şekilde 500 baz puan daha yükseltmişti.

Kurumun bir sonraki toplantısı 23 Mayıs tarihinde gerçekleştirilecek.

Toplantıdan sonra yapılan açıklamada, Mart ayında aylık enflasyonun beklenenden yüksek gerçekleştiği, tüketim malı ve altın ithalatındaki seyrin cari dengedeki iyileşmeye katkı sağladığı ancak diğer göstergelerin yurt içi talep direncinin devam ettiğine işaret ettiği belirtildi.

Ayrıca, hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve katılığın, jeopolitik risklerin ve gıda fiyatlarındaki baskıların enflasyonist etkileri canlı tuttuğu vurgulandı. Kurul, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ettiğini dile getirdi.

Mart ayında alınan önlemlerin finansal koşulları önemli ölçüde sıkılaştırdığına dikkat çekilen açıklamada, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerinin yakından izlendiği belirtildi. Kurul, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu tekrarladı ve enflasyonun belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana kadar sıkı para politikası duruşunu sürdüreceğini vurguladı.

Ayrıca, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda para politikasının daha da sıkılaştırılacağına dikkat çekildi. Kurul, politika kararlarını enflasyonun ana eğilimini düşürecek ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak şekilde belirleyeceğini açıkladı.

Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını belirterek, fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağını ifade etti.

Merkez Bankası 2024 nisan ayı faiz kararını açıkladı : Merkez Bankası faiz kararı ne oldu?
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!