Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), şubat ayına ilişkin kurulan ve kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Bu verilere göre, Türkiye’de kurulan şirket sayısında bir azalma yaşanırken, kapanan şirket sayısında da düşüş görüldü. Ayrıca, kooperatif ve gerçek kişi ticari işletme sayılarında da azalma gözlendi.
Kurulan Şirket Sayısı Azaldı
2024 yılı şubat ayında, Türkiye’de kurulan şirket sayısı, önceki aya göre %17,3 oranında azalarak 9.131 oldu. Aynı dönemde, kapanan şirket sayısı ise %12 düşüşle 1.720 olarak kaydedildi. Kooperatif sayısında ise ciddi bir azalma yaşandı. Kooperatif sayısı, şubat ayında bir önceki aya kıyasla %42,7 oranında gerileyerek, bu alandaki daralmayı gösterdi. Gerçek kişi ticari işletme sayısı da aynı şekilde %38 oranında azaldı.
Geçen Yıla Göre Düşüş ve Artışlar
Geçen yılın aynı dönemine göre kurulan şirket sayısı %8,7 düşerken, kooperatif sayısındaki azalma ise %20,7 olarak belirlendi. Ancak, gerçek kişi ticari işletme sayısında geçen yılın aynı ayına göre %7,7 artış yaşandı.
Kapanan şirket sayısı geçen yılın aynı dönemine göre %11,8 azalırken, kapanan gerçek kişi ticari işletme sayısı ise %29,6 geriledi. Kooperatiflerin kapanma oranı ise %9,6 düştü.
İstanbul, Şirket Kuruluşunda İlk Sırada
Şubat ayında kurulan şirketlerin büyük bir kısmı İstanbul’da faaliyet göstermeye başladı. Kurulan 9.315 şirketin %35,9’u İstanbul’da kuruldu. Ankara %11,4 ile ikinci sırada, İzmir ise %6,8 ile üçüncü sırada yer aldı. Şubat ayında Türkiye genelinde tüm illerde şirket kurulumları gerçekleşti.
En Çok Kurulan Şirketler ve Sektörler
Kurulan şirketler, ticaret, inşaat ve imalat sektörlerinde yoğunlaştı. Şubat ayında kurulan şirketlerin 2.964‘ü ticaret, 1.394‘ü inşaat ve 1.240‘ı imalat sektöründe faaliyet göstermek üzere işbaşı yaptı. Gerçek kişi ticari işletmelerinin en büyük kısmı da inşaat, toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtlar ve motosikletlerin onarım sektörlerinde kuruldu.
Kapanan Şirketlerin Sektörel Dağılımı
Şubat ayında en çok kapanan şirketler toptan ve perakende ticaret, motorlu taşıtlar ve motosikletlerin onarımı, imalat ve inşaat sektörlerinde yer aldı. Kapanan şirketlerin 622‘si toptan ve perakende ticaret sektöründe, 246’sı imalat sektöründe, 153’ü ise inşaat sektöründe faaliyet gösteriyordu. Gerçek kişi ticari işletmelerinin kapanmasında da benzer sektörler öne çıktı.
Kooperatif Kuruluşları
Şubat ayında 184 kooperatif kuruldu. Bunların 118’i konut yapı kooperatifi, 29’u işletme kooperatifi, 8’er tanesi ise tarımsal kalkınma ve motorlu taşıyıcılar kooperatifi olarak faaliyetlerine başladı.
Yabancı Ortaklı Şirketler
Yabancı ortak sermayeli şirketler de dikkat çekti. Şubat ayında 495 yabancı ortak sermayeli şirket kuruldu. Bu şirketlerin 123’ü uzmanlaşmamış toptan ticaret, 46’sı bilgisayar programlama faaliyetleri ve 42’si işletme ve diğer idari danışmanlık faaliyetleri alanlarında faaliyet göstermek üzere faaliyete geçti. Yabancı ortak sermayeli şirketlerin toplam sermayelerinin %76,3’ü yabancı sermaye payından oluştu.