Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin uyum maliyetlerini azaltmak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleyi hızlandırmak amacıyla önemli düzenlemeleri hayata geçiriyor. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hazırlanan Vergi Usul Kanunu’na dair genel tebliğler, Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu düzenlemelerle mükelleflerin bildirim yükümlülükleri hafifletilirken, bürokratik süreçler sadeleştiriliyor. Aynı zamanda kayıt dışı ekonomi ile mücadelede yeni adımlar atılıyor.
Ba-Bs Formu Uygulamasına Son Verildi
2005 yılından bu yana bilanço esasına göre defter tutan 1,6 milyon mükellefin alım ve satım işlemlerini bildirdiği Ba-Bs formları, yapılan düzenlemeyle sona erdirildi. Elektronik belge uygulamalarının yaygınlaşması ve kurumlar arası veri paylaşımının etkin hale gelmesi, bu formların gerekliliğini ortadan kaldırdı. Aylık olarak verilen bu formların kaldırılması, hem mükellefler hem de meslek mensupları için iş yükünü hafifletti.
e-Tebligat Kullanımı Genişletiliyor
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 2016’da başlatılan ve 9,5 milyon kişinin kullandığı elektronik tebligat (e-Tebligat) uygulamasıyla tebligatlar ücretsiz olarak dijital ortamda gerçekleştiriliyor. Bu tebligatlara GİB Mobil ve Dijital Vergi Dairesi üzerinden ulaşılabiliyor. Aynı zamanda kullanıcılara SMS ve e-posta yoluyla bilgilendirme yapılıyor.
1 Ocak 2025’ten itibaren sıfır araç satın alan kişilerin de elektronik tebligat sistemine dahil edilmesi planlandı. Ancak, engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olan kişiler, 18 yaşından küçükler ve bazı uluslararası kuruluş temsilcileri bu zorunluluğun dışında tutulacak.
Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihaz Düzenlemeleri
Perakende sektöründe kullanılan POS cihazları ve ödeme kaydedici cihazlar, 2013 yılında birleştirildi. Yeni nesil ödeme kaydedici cihazlarla mükelleflerin satış verilerinin entegre edilmesi hedeflendi ancak bu entegrasyon süreci tam anlamıyla tamamlanamadı.
Yeni yayımlanan tebliğle bu cihazlar için Gelir İdaresi’ne yapılacak bildirimlerin usulleri belirlendi. Ayrıca, ödeme kaydedici cihaz muafiyeti şartları güncellendi ve bu limitlerin her yıl yeniden değerleme oranında artırılması kararlaştırıldı. Bu cihazlar ile satış yazılımları arasında entegrasyonu sağlamayan yazılım firmaları ve cihaz üreticileri için her bir ihlal başına 200 bin TL usulsüzlük cezası uygulanacak.
Dijital Vergi Dairesi’nin Kapsamı Genişletildi
Dijital Vergi Dairesi sayesinde mükellefler, dilekçe verme, bildirim yapma, ödeme ve tebligat işlemlerini elektronik ortamda gerçekleştirebiliyor. Yeni düzenlemelerle mükellefler, çalışanlarının yanı sıra mali müşavirlerini de bu hizmetleri yerine getirmek üzere yetkilendirebilecek. Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler, Dijital Vergi Dairesi’ne kendi bilgileriyle giriş yaparak mükellefler adına işlem yapabilecekler.