featured

Emekliye temmuzda’da ne kadar zam yapılacak? Emekliye ara zam gelecek mi? Emekliye yüzde kaç zam yapılacak?

Milyonlarca emekli, Temmuz ayındaki zam oranlarını merakla bekliyor. Hükümetin, emekli maaşlarına yapılacak zamı kök maaşa göre belirleme politikasını sürdürmesi dikkat çekiyor.

Ancak, bu yıl kök maaşa göre yapılacak zammın, bazı emeklilerin zam alamayacağı endişesini doğurabileceği belirtiliyor.

Şu an için, Ocak, Şubat ve Mart aylarına ilişkin verilere dayanarak, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşlarına %15,06 oranında bir güncelleme kesinleşmiş durumda. Bu rakama, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon oranının eklenmesiyle Temmuz ayındaki güncelleme miktarı belirlenecek.

Ancak, kök maaşı 8.000 TL ve altında olan milyonlarca emeklinin sıfır zam alabileceği öngörülüyor. Beklenti anketlerine göre, 6 aylık enflasyonun %24-25’i aşmayacağı tahmin ediliyor. Bu durumda, kök maaşlar üzerinden yapılacak güncelleme, düşük maaş alanları olumsuz etkileyebilir.

Hükümetin, enflasyonun %25’i aşması durumunda bile kök maaşları dikkate almadan taban maaş üzerinden güncelleme yapması bekleniyor. Ancak, bu durum da sakıncalar içeriyor. Çünkü düşük kök ücrete sahip olanlara yapılan zam oranı, %50-60’ları bulurken, 10.000 TL üzerinde maaş alanlara ise %25 ile sınırlı kalabilir. Bu durum, prim ödeme süreleri ve maaş seviyeleri açısından adaletsizlik yaratabilir.

Ekonomi yönetiminin sıkı para politikasını sürdürmesiyle, hükümetin zam konusunda cömert davranmayacağı öngörülüyor. Bu nedenle, hükümetin Temmuz ayına kadar çıkmazları çözecek formüller üretmesi gerekiyor.

Emekliye temmuzda’da ne kadar zam yapılacak? Emekliye ara zam gelecek mi? Emekliye yüzde kaç zam yapılacak?
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!