Türk ekonomisinde son dönemde alınan kararlı adımlar, döviz hesaplarında hızlı bir çözülmeye yol açarken Türk Lirası (TL) varlıklara olan ilgi artıyor. Bu eğilim, enflasyonla mücadelede atılan etkin adımlar ve ekonomi programındaki kararlılıkla destekleniyor.
Döviz Mevduatlarında 23 Milyar Dolarlık Çözülme
Yılın son çeyreğinde, döviz mevduatlarındaki azalma dikkat çekici seviyelere ulaştı. 21 Kasım’da 194,3 milyar dolar olan döviz hesaplarının büyüklüğü, 2 Aralık itibarıyla 189,6 milyar dolara geriledi. Sadece altı iş gününde 4,7 milyar dolarlık çözülme yaşandı. Bu rakamın 3,6 milyar doları şirketlerin, 1,7 milyar doları ise bireylerin hesaplarından kaynaklandı. Mart 2024’ten bu yana toplamda 23,2 milyar dolar çözülme gerçekleşti.
Borsa İstanbul Dünya Genelinde Öne Çıkıyor
TL varlıklarına yönelik artan ilgi, Borsa İstanbul’da güçlü performansla kendini gösterdi. Endeks, 24 Eylül’den bu yana ilk kez 10 bin puanın üzerine çıkarak haftalık bazda %4,4 değer kazandı. Borsa İstanbul, bu performansıyla geçen hafta dünyanın en çok yükselen üçüncü piyasası olurken, aylık %13,75’lik kazancıyla zirveye yerleşti.
2025 yılına yönelik olumlu beklentiler de Borsa İstanbul’un yükselişine katkı sağlıyor. Bankalarda enflasyon muhasebesinin kaldırılması ve BIST-50 hisselerinde açığa satış yasağının sona erecek olması, endeksteki yükselişi destekleyen faktörler arasında yer alıyor. Analistler, endeksin 10 bin puanın üzerinde kalması durumunda Temmuz 2024’te görülen 11.250 seviyesini hedef olarak belirliyor.
Risk Primi ve Rezervlerde Olumlu Gelişmeler
Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi (CDS) 249,8 baz puana gerileyerek Şubat 2020’den bu yana en düşük seviyesini gördü. Risk primindeki bu düşüş, Türkiye’nin üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notu ikişer kez artırılan tek ülke olmasının ardından geldi.
Merkez Bankası rezervlerindeki toparlanma ise dikkat çekiyor. Kasım ayının son haftasında brüt rezervler 1,1 milyar dolar artarak 157,7 milyar dolara, swap hariç net rezervler ise 4 milyar dolar artarak 45,7 milyar dolarla tarihi zirveye ulaştı.
Kur Korumalı Mevduatta Gerileme
Kur korumalı mevduat (KKM) hesaplarının toplam büyüklüğü azalmaya devam ediyor. BDDK verilerine göre, KKM’nin toplam mevduattaki payı %26,2’den %6,59’a kadar geriledi. Aynı dönemde TL mevduatların toplam payı %57,33’e çıktı.