featured

Bakan Şimşek’ten kamuda tasarruf açıklaması

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’ne katılarak, Türkiye’nin ekonomik durumuna ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Bakan Şimşek, kamu harcamaları ve tasarruf politikaları üzerinde yürütülen çalışmalara dair bilgi verirken, “Uzun bir süredir üzerinde çalıştığımız konuları nihai aşamaya getirdik. Yakın zamanda bu konuları kamuoyuyla paylaşacak ve gerekli adımları atacağız” şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek’in açıklamalarında öne çıkan noktalar şu şekilde:

Orta Vadeli Program’ın planlandığı gibi işlediğini belirten Bakan Şimşek, programın güçlendirilerek uygulanacağını ve Türkiye’nin makroekonomik sorunlarına kararlılıkla çözüm bulunacağını ifade etti.

Para politikasının etkinliği konusunda gecikmeler yaşandığını belirten Bakan, dezenflasyon sürecini destekleyecek adımların atılacağını ve bu adımların daha çok mali politika ve yapısal reformlarla ilişkili olduğunu vurguladı.

Enflasyonla mücadeledeki önceliklerinin fiyat istikrarı ve mali disiplini sağlamak olduğunu dile getiren Bakan Şimşek, enflasyonla mücadele sürecinin zaman alacağını ancak sıkı para politikası, maliye politikası ve yapısal reformlarla bu mücadelenin başarıyla sonuçlanacağını ifade etti.

Merkez Bankası’nın para politikasında önemli adımlar attığını belirten Bakan, şu anda seçici kredi politikası uygulandığını ve faiz oranlarının daha sıkı bir düzeyde olduğunu aktardı.

Gelecek yıldan itibaren bütçe açığını düşürmeyi hedeflediklerini belirten Bakan, bu kapsamda deprem harcamaları da dahil olmak üzere bütçe açığını %3’ün altına çekmeyi planladıklarını söyledi.

Kamuda harcamaların gözden geçirilmesi sürecinin devam ettiğini belirten Bakan Şimşek, harcama kontrolünün 2024’ün ikinci yarısında uygulanmaya başlayacağını açıkladı.

Önümüzdeki dönemde dezenflasyon sürecini desteklemek için Merkez Bankası’na yardımcı olacaklarını belirten Bakan, aynı zamanda yapısal reformlar için mali alan yaratacaklarını ifade etti.

Ekonomide geçici bir büyüme yavaşlaması yaşanabileceğini ancak orta ve uzun vadede güçlü bir büyüme performansının devam edeceğini söyleyen Bakan, bu yıl için cari açık ve bütçe açığı öngörülerini paylaştı.

Kur oynaklığının azaldığını ve dış kaynak ihtiyacının azaldığını belirten Bakan, Türkiye’nin kaynaklara erişim konusunda sorun yaşamadığını vurguladı.

Son olarak, enflasyonun yaz aylarında hızla düşeceğini öngören Bakan Şimşek, önümüzdeki aylarda kredi notu artışlarının beklendiğini ifade etti.

Bakan Şimşek’ten kamuda tasarruf açıklaması
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!