featured

Bakan Şimşek: Harcamaları kontrol edip kesintiye gideceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF-Dünya Bankası Bahar Toplantıları’nda “Türkiye: Değişken Küresel Ekonomide İleriye Doğru Gitmek” başlıklı etkinlikte açıklamalarda bulundu.

Şimşek, yüksek enflasyonun yurt içi piyasada en büyük zorluklardan biri olduğunu vurgulayarak, fiyat istikrarı ve enflasyonda tek hanenin öncelikleri olduğunu belirtti. Ayrıca, mali disiplinin sağlanmasının da önemli bir hedef olduğunu vurguladı ve dezenflasyon sürecinin kamu maliyesi desteği gerektirdiğini altını çizdi.

OVP’ye ilişkin konuşan Şimşek, programın temel dayanaklarından birinin para politikasının normalleşmesi olduğunu belirterek, para politikasında sadeleşme ve normalleşme sürecinin devam ettiğini ifade etti.

Mali duruşun sıkılaşması gerektiğini vurgulayan Şimşek, enflasyonu düşürmek için Merkez Bankası’na daha fazla destek sağlamak amacıyla mali duruşun sıkılaştırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca, yapısal reformların da önemli olduğunu vurgulayarak, kaynakların daha verimli alanlara yönlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Uluslararası yatırımcıların güveninin yeniden kazanıldığını ve bu durumun kredi risk priminde önemli bir düşüşe yol açtığını belirten Şimşek, OVP’nin enflasyon hedeflerine değindi ve bu yıl yüzde 36’ya, gelecek yıl yüzde 14’e ve 2026’da tek haneli rakamlara düşmesinin beklendiğini hatırlattı.

Hedeflerin iddialı olmasına rağmen ulaşılabilir olduğunu aktaran Şimşek, desteklenen sıkı bir para politikasının olduğunu belirterek, ilerlemenin olduğunu ancak sonuçları göstermek için zamana ihtiyaç olduğunu ifade etti.

Maliye tarafında yapılan düzenlemelerin geçen yılın çoğunun vergi artışlarıyla ilgili olduğunu belirten Şimşek, bu yıl harcamaların incelenmeye başlandığını ve harcama kontrolüne odaklanıldığını söyledi. Harcamaların mümkün olduğunca kontrol edilerek kesintiye gidileceğini ifade etti.

Parasal sıkılaşma döngüsünün bitip bitmediği sorusuna cevap verirken, bir maliye bakanının para politikası duruşu hakkında yorum yapmasının uygun olmadığını belirten Şimşek, kişisel görüşleri olduğunu ancak bunu ifade etmenin doğru olmayacağını ifade etti.

Bakan Şimşek: Harcamaları kontrol edip kesintiye gideceğiz
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!