Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye’nin küresel ekonomik sistemde adil, şeffaf ve kurallara dayalı bir piyasa mekanizmasının işletilmesine büyük önem verdiğini ifade etti. Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde düzenlenen Balkan Rekabet Platformu’nun kuruluş toplantısında konuşan Bolat, rekabet hukuku çalışmalarının koordinasyonunu sağlamak ve deneyim paylaşımında bulunmak amacıyla bu platformun oluşturulduğunu belirtti.
Rekabet Hukuku ve Ekonomik İlişkiler
Bakan Bolat, rekabet hukukunun mal ve hizmet piyasalarında rekabetin korunması amacıyla oluşturulan kuralların toplamı olduğunu vurguladı. Son yıllarda teknolojik gelişmelerin ülkeler arasındaki ekonomik ilişkileri daha da yakınlaştırdığını ifade eden Bolat, korumacılık hareketlerinin ve yükselen milliyetçiliğin dünya genelinde iktisadi ve ticari entegrasyonu olumsuz etkileyemediğini kaydetti.
Bolat, “İktisadi küreselleşmenin gelişimi, rekabet mekanizması ve hukuku bakımından küresel regülasyonlar ile standartları zorunlu hale getirmiştir” dedi. Bu bağlamda, artan ticaret hacminin, portföy yatırımlarının ve doğrudan yatırımlardaki artışın, üretim ve ticaretin uluslararası düzeyde entegrasyonuna katkı sağladığını dile getirdi.
Denetim ve İdari Para Cezaları
Ticaret Bakanlığı’nın hem regülasyon hem de denetim görevlerini yerine getirdiğini belirten Bolat, bu yılın ilk 8 ayında 127 bin gerçek ve tüzel kişiye 1 milyar 218 milyon lira idari para cezası kesildiğini açıkladı. Ayrıca, Rekabet Kurumu’nun da rekabeti sınırlayıcı faaliyetlere karşı yoğun denetimlerde bulunduğunu, 2023 yılında 166 firmaya toplamda 2,7 milyar lira ceza kesildiğini, bu yılın ilk 8 ayında ise 142 firmaya 4,8 milyar lira ceza uygulandığını belirtti.
Küresel İşbirliği ve Adil Pazar Hedefleri
Bolat, artan dijitalleşme ve yapay zeka teknolojilerinin rekabet hukuku alanında ortak standartların geliştirilmesini daha da önemli hale getirdiğine dikkat çekti. Balkan ülkeleri arasında rekabet hukuku ve kurallarının belirli standartlarda oluşturulmasının önemine vurgu yaparak, “Balkan Rekabet Platformu ile hem bölgesel hem de küresel ekonomi ve rekabet politikalarının gelişimine katkıda bulunmayı hedefliyoruz” dedi.
Yeşil Ekonomi ve Sürdürülebilirlik
Bolat, rekabet hukuku ve kurallarının yeşil ekonomi, sürdürülebilirlik ve dijitalleşme gibi alanlarda da uygulanabilir olmasının önemine değindi. Bu alanlarda faaliyetlerin rekabet hukuku ile uyumlu hale getirilmesi için çalışmaların yürütüleceğini ifade etti. “Adil bir rekabet mekanizmasının olmadığı bir yerde piyasa mekanizması asla sağlıklı işlemez. Bu nedenle, bu platformun oluşturulması geleceğin adil ve rekabetçi bir piyasa düzenine sahip olmasını sağlayacaktır” şeklinde konuştu.