featured

7 başlıkla geçen hafta nasıl geçti? 20 Nisan 2024

Yurtiçi piyasalarda, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’ın asgari ücret açıklaması ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bilançosundaki tarihi zarar öne çıkarken, küresel piyasalarda altın yeni rekor seviyeler gördü.

Altın, İsrail ile İran arasındaki artan gerilimlerin güvenli liman talebini artırmasıyla ons başına 2.400 doların üzerine çıktı, yeni bir rekora imza attı.

Uluslararası Para Fonu (IMF) Avrupa Departmanı Direktörü Alfred Kammer, Türkiye’deki reform programını desteklediklerini belirterek, “Türkiye’yi desteklemeye yönelik herhangi bir IMF programına ilişkin görüşme yok.” dedi.

Bankacılık sektörünün toplam mevduatı, 5 Nisan ile biten haftada önceki haftaya göre 17,5 milyar lira azalarak yaklaşık 15 trilyon 905,6 milyar liraya gerilerken mevduat faizlerinde 3 puanlık artış izlendi. İhtiyaç kredisi faizi zirveden gerilerken, 1-3 aylık mevduat faizi yüzde 67’yi aştı.

Fitch Ratings, kredi koşullarının daha da sıkılaşması ya da ekonomik büyümenin hız kesmesi durumunda artan kredi kartı borçlanmasının Türk bankaları için bir risk oluşturabileceğini değerlendirdi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, asgari ücrete Temmuz ayında herhangi bir ara zammın gündemlerinde olmadığını belirtirken, emekliye de enflasyon ya da sözleşme farkı dışında bir zam yapılmayacağını açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, gıdadaki KDV istismarının önüne geçmek ve bu konudaki tereddütleri gidermek için bir taslak hazırladı. Taslağa göre, lokantalar ve kafeler sattığı yiyecek ve içecekte de KDV’yi yüzde 10 olarak hesaplayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yılında 818,2 milyar TL zarar açıkladı. Bankanın 2023 yılında toplam aktifleri ise 6,9 trilyon TL olarak kaydedildi.

7 başlıkla geçen hafta nasıl geçti? 20 Nisan 2024
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!