featured
  1. Haberler
  2. Genel
  3. Gündem
  4. Rekabet Kurumu’ndan 4 yılda 10,4 milyar ceza

Rekabet Kurumu’ndan 4 yılda 10,4 milyar ceza

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Rekabet Kurumu Başkanı Birol Küle, son dört yıl içinde 10,4 milyar Türk Lirası değerinde para cezası kestiklerini açıkladı. Küle, “Gerek dijital gerekse de birçok farklı sektördeki ihlale müdahale edilmiş ve bu ihlallere yönelik hedef odaklı tedbirler alınmıştır” dedi.

Dijital ekonominin hızla yayıldığını ve rekabet uygulamalarını etkilediğini belirten Küle, Rekabet Kurumu olarak dijital dönüşümün getirdiği değişiklikleri yakından takip ettiklerini ve Türkiye’nin bu alandaki pozisyonunu güçlendirmek amacıyla gerekli düzenlemeleri hayata geçirdiklerini vurguladı. Küle, 2020 yılında dijital ekonomi stratejilerini belirlediklerini ve bu çerçevede bir daireyi ihtisas daire haline getirdiklerini de ekledi.

Ayrıca, çok sayıda ilk inceleme, ön araştırma ve soruşturma yaptıklarını, e-Pazaryeri platformları ve çevrim içi reklamcılık alanlarında sektör incelemelerini tamamladıklarını belirtti. Mobil Ekosistem Sektör Araştırma Raporu çalışmalarının ise devam ettiğini açıkladı. Birol Küle, Orta Vadeli Program’da da yer alan dijital platformlara yönelik yasal düzenlemenin raporlama çalışmalarını tamamladıklarını ifade etti.

Küle, Rekabet Kurulu kararlarının ekonomi üzerindeki etkisini gösteren Etki Analizi Raporu’na atıfta bulunarak, 2021-2022 döneminde tüketicilere 13,1 milyar dolar fayda sağlandığını belirtti. Bu, Rekabet Kurumu’nun aldığı önlemlerin ekonomiye olan katkısını göstermektedir. Küle, taahhüt ve uzlaşma mekanizmasının rekabet ihlallerine müdahale süreçlerini hızlandırdığını ve etkinliği artırdığını da söyledi. Açılan soruşturmalardan 12’sinin etkin taahhütlerle sonlandırıldığını ve uzlaşma tarafında ise 92 teşebbüsün ihlali kabul ederek yaklaşık 836 milyon lira idari para cezası ödediğini ve soruşturmaların sonlandırıldığını belirtti.

Küle, rekabetin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve toplumsal refah açısından rekabet ihlallerinin önlenmesi için cezai yaptırımların kaçınılmaz olduğunu vurgulayarak son 10 yılda verilen cezaların yüzde 87’sinin son 4 yıl içinde verildiğine dikkat çekti ve bu dönem içinde 10,4 milyar Türk Lirası para cezası kesildiğini belirtti.

Ayrıca, Küle, Rekabet Kurumu’nun bilişim personelinin algoritmalar dahil olmak üzere bir dizi inceleme yeteneğine sahip olduğunu ve e-Ticaret platformlarının algoritmalarını incelediklerini açıkladı. Bu kapasite artışının, yerinde inceleme sayılarının artmasına neden olduğunu belirtti ve salgın döneminde kamu sağlığı ve ekonomik istikrarı korumak amacıyla önemli incelemeler gerçekleştirdiklerini ekledi.

Küle, deprem bölgesine özel başlattıkları incelemelerin bölgenin ekonomik toparlanmasına katkı sağladığını ve rekabet hukukunun toplumsal ve ekonomik zorluklara hızlı ve etkili çözümler üretebileceğini gösterdiğini ifade etti. Kurumun bazı önemli kararlarına da değinen Küle, bu kararların etkilerini açıkladı. Örneğin, Google soruşturmalarının yerel arama siteleri için yeni fırsatlar yarattığını ve teknoloji şirketlerinin ciro eşitliğini kaldırarak öldürücü devralmalara engel olduğunu belirtti. WhatsApp’ın kullanıcılarının verilerini Facebook’a kullanma zorunluluğunu durduran bir karar aldıklarını da ekledi.

Ayrıca, çiçekçiler ve restoranların çalışma koşullarını serbest bıraktıklarını ve e-Pazaryerleri, çevrim içi reklamcılık, ilaç, akaryakıt gibi sektörlerde incelemeler yaptıklarını belirtti. Ayrıca, bazı büyük zincir marketlere yaptıkları müdahaleler sonucunda 2,7 milyar Türk Lirası değerinde para cezası kestiklerini ve üreticilerin raf fiyatlarına müdahale etmelerinin önüne geçtiklerini açıkladı.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!