featured

Yılın son enflasyon raporu açıklandı : Enflasyon tahmini yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, son enflasyon raporunu açıkladı. Yapılan 4. Enflasyon Raporu toplantısında, 2023 yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 65’e yükselterek, 2024 yıl sonu tahminini yüzde 36 olarak revize etti.

Erkan, enflasyonla mücadelede kararlılıkla ilerlediklerini vurgulayarak, “Yüksek ve dalgalı enflasyonla mücadele uzun ve meydan okuyucu bir süreç olacak” dedi. TCMB’nin yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 58’den yüzde 65’e yükseldi. Ayrıca, Erkan enflasyonun Mayıs 2024’te zirveye ulaşacağını ve ardından dezenflasyon sürecinin başlayacağını belirtti. TCMB Başkanı, enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmanın devam edeceğini vurguladı.

Hafize Gaye Erkan’ın açıklamaları şu şekilde:

“Görevimiz fiyat istikrarını sağlamak amacıyla enflasyonu mümkün olan en kısa sürede tek haneli rakamlara indirmektir. Bu hedef doğrultusunda kararlılıkla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Haziran ayında başlattığımız güçlü parasal sıkılaştırma politikasıyla enflasyonla kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar tüm araçlarımızı kararlılıkla kullanmaya devam edeceğiz. Banka olarak amacımız enflasyonu tek haneli rakamlara indirmektir. İç talepten kaynaklanan aşırılıkların çözüldüğüne dair bazı olumlu işaretler almaya başlıyoruz. Dezenflasyon sürecinin 2024’ün ikinci yarısında başlayacağını öngörüyoruz. Parasal sıkılaştırma politikasının etkileri zaman içinde daha belirgin hale gelecektir. 2024 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 40.9’dur. Anketlerin temsil gücünü artırmak amacıyla katılımcı listesinde geniş kapsamlı bir revizyon yaptık, bu da dikkate alınmalıdır.

Petrol fiyatları, 95 doları aşarak 90 dolar civarında dalgalanmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki bu belirsizlik, son dönemde gelişmekte olan ülkelerden portföy çıkışlarına işaret etmektedir. Ancak finansman koşullarının ülkemizde dengeli seyrettiğini olumlu bir gelişme olarak belirtmek istiyorum. Enflasyondaki artışta büyük şokların etkisi büyük olmuştur.

Enflasyonun yükselişinde temel belirleyici faktör, talebin yapısı ve dengelemesidir. Talep tarafında hala güçlü bir seyir gözlenmektedir ve bazı göstergeler talepteki aşırılığın azalmakta olduğunu göstermektedir. Eylül enflasyonu, Ekim’deki yüksek frekanslı veriler ve öncü göstergeler, şokların enflasyona etkisinin büyük ölçüde sona erdiğini göstermektedir.

Arz-talep dengesi kademeli olarak normale dönmektedir. Talepteki aşırılık cari dengeyi olumsuz etkilemektedir. Hizmet sektöründeki fiyat katılığı enflasyonu etkilemeye devam edecektir. Özellikle kiralardaki artışlar büyük şehirlerde yavaşlamaya işaret etmektedir, ancak bu etkinin enflasyona yavaş yansıması beklenmelidir. Enflasyon beklentilerindeki kötüleşme hızı azalmıştır. Parasal sıkılaştırma politikası, beklentilerin yeniden düzeltilmesine yardımcı olacaktır. Tüketim talebinin dengelemesi, TL tasarruf araçlarına olan talebin artırılmasıyla desteklenmektedir.

Ana eğilimde gerilemeye işaret eden enflasyon göstergeleri bulunmaktadır. Ayrıca, Ekim ayı öncü göstergeleri aylık enflasyonun daha fazla gerileyeceğini göstermektedir. Parasal sıkılaştırma süreci, bütüncül bir yaklaşımla güçlendirilmektedir. Fazla likiditenin sterilizasyonu yoluyla miktar bazlı sıkılaştırma devam etmektedir. Son 5 ay içinde makroihtiyati tedbirler kapsamında belirgin bir basitleştirme gerçekleştirilmiştir. Bireysel kredi büyümesinde normale dönüş gözlenmektedir. Piyasa faizleri, TCMB politika kararları doğrultusunda gelişmektedir. Ticari kredi kompozisyonu ihracat ve yatırım kredileriyle desteklenmektedir. Reeskont ve yatırım taahhütlü avans kredileri, ticari kredi kompozisyonuna önemli bir katkıda bulunmuştur. Kısa vadeli ticari kredi (KKT) ve döviz mevduatı azalırken, TL mevduatı artış göstermiştir. TL mevduatın toplam mevduat içindeki payı yaklaşık yüzde 5 artmıştır.

Rezervlerdeki artış devam etmektedir. 20 Ekim itibarıyla rezervler 126 milyar doları aşmıştır.

2023 yılı sonu için enflasyon tahminini yüzde 65 (önceki tahmin yüzde 58), 2024 için yüzde 36 (önceki tahmin yüzde 33), 2025 için yüzde 14 (önceki tahmin yüzde 15) olarak revize ettik.

Aylık enflasyon patikasında, kasım, ocak ve mayıs aylarında geçici yükselişler öngörüyoruz. Kasımda doğalgaz tüketimindeki artışın geçici bir enflasyon artışına neden olacağını, ocak ayında asgari ücret artışının etkili olacağını düşünüyoruz.

Enflasyonun Mayıs 2024’te zirveye ulaşmasını bekliyoruz ve sonrasında dezenflasyon sürecinin başlayacağını gözlemleyeceğiz. Şu an dezenflasyon öncesi bir geçiş dönemindeyiz ve geçici bir enflasyon artışı yaşanmaktadır. Bu süreçte enflasyonun sürekli bir düşüşe geçeceği bir temel hazırlıyoruz.

Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar parasal sıkılaştırmaya devam edeceğiz. Bu etkilerin büyük ölçüde 2024 yılında daha net bir şekilde görülmesini bekliyoruz.”

Yılın son enflasyon raporu açıklandı : Enflasyon tahmini yükseldi

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!