Ocak ayında gerçekleşecek olan asgari ücret zammı, 8 milyonu aşkın çalışanı yakından ilgilendiriyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında başlayacak olan görüşmelere hazırlanırken, hem Türk-İş hem de hükümetten asgari ücretlilerle ilgili açıklamalar gelmeye devam ediyor.
Çalışma Bakanı Vedat Işıkhan, “Enflasyonun neden olduğu yükü azaltma konusunda hepimizin ortak bir hedefi var. Yıl sonuna gelindiğinde, asgari ücrette bu yükü hafifletme amacını paylaşmak istiyoruz” dedi.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, “Memur, emekli, işçi; enflasyonun olumsuz etkilerinden korunacak. Önceliğimiz, vatandaşları enflasyonun olumsuz etkilerinden korumak ve hızla önlemler almaktır” şeklinde konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de, “Çalışanlarımızı ve emeklilerimizi enflasyona karşı korumadık ve bundan sonra da korumayı sürdüreceğiz” diye ekledi.
Yeni asgari ücretin belirlenmesi sırasında enflasyon oranları dikkate alınacak ve üzerine bir refah payı eklenerek belirlenecek.
Orta Vadeli Program’a göre, 2023’ün ikinci yarısında TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) yüzde 37.76 olarak tahmin ediliyor. Bu tahminlere göre, refah payı eklenmeden net asgari ücret 11 bin 402 liradan 15 bin 707 liraya yükselecek. Brüt asgari ücret yaklaşık 18 bin 480 lira olacak ve işverenin maliyeti 21 bin 714 lira olacak. Ayrıca, memur maaşlarındaki artışın asgari ücrete yansıtılma olasılığı da bulunuyor.
Orta Vadeli Program’a göre, memur maaşlarının Ocak ayında yüzde 49.46 artması bekleniyor. Bu senaryoya göre, net asgari ücret 17 bin 42 liraya yükselecek. Brüt asgari ücret ise 20 bin 49 lira olacak ve işverenin maliyeti 23 bin 557 lira olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2024 yılı boyunca geçerli olacak yeni ücreti belirlerken bu tahminlere göre karar verecek.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Ekim 2023 tarihli açlık ve yoksulluk sınırı verilerini açıkladı. Araştırmaya göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için aylık gıda harcaması gereken minimum tutar (açlık sınırı) 13 bin 684 TL oldu.
Gıda harcamaları ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve diğer temel ihtiyaçlar için yapılması gereken aylık harcamaların toplam tutarı (yoksulluk sınırı) ise 44 bin 573,3 TL olarak belirlendi. Bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti de aylık 17 bin 803,3 TL’ye yükseldi.
Önceki aylarda açıklanan verilere göre, açlık sınırı 13 bin 334,13 TL, yoksulluk sınırı 43 bin 433,65 TL ve bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti 17 bin 336,25 TL olarak hesaplanmıştı.
Yorumlar kapalı.