Türkiye, 2032 vadeli eurobond ihracı için düğmeye bastı. Hazine ve Maliye Bakanlığı, BNP Paribas, Citi, JP Morgan ve Standard Chartered gibi finans kuruluşlarına yetki vererek, yeni bir dolar borçlanmasının yolunu açtı. Bu girişim, uluslararası piyasalarda Türkiye’nin kredi notu ve risk primi üzerinde belirleyici olabilir.
Morgan Stanley’in son değerlendirmesine göre, Türkiye’nin risk primi üzerindeki tavsiyeleri ve hedefleri dikkat çekiyor. Kurum, Türkiye için beş yıllık risk priminde 262 baz puan giriş seviyesiyle sat tavsiyesi verirken, hedef seviyesini 217 olarak belirledi. Eğer bu hedef gerçekleşirse, Türkiye’nin risk primi 2018’den beri en düşük seviyeye inecek.
Morgan Stanley Stratejisti Neville Z. Mandiminka tarafından hazırlanan notta, Türkiye’nin yeni eurobond ihracında beklenen getiri oranı yüzde 7,23 ile 7,30 arasında tahmin ediliyor. Bu tahmin, teknik ve temel faktörlerle desteklenen potansiyel güçlü talep etkisiyle şekillendiriliyor.
Haziranda yaşanan gelişmeler de değerlendirmeye alındı. Ücret artışlarının rafa kaldırılması, yıllık enflasyonda beklenenden düşük düşüş, gri listeden çıkış ve olası bir Moody’s not artışı, Türkiye’nin temel görünümünde belirleyici unsurlar olarak öne çıkıyor.
Bu gelişmeler, Türkiye’nin uluslararası finans piyasalarındaki konumunu güçlendirmeye yönelik önemli adımlar olarak değerlendiriliyor. Yeni eurobond ihracıyla sağlanacak olan finansman, ülkenin ekonomik iyileşme ve güvenilirlik algısını artırma çabalarına katkıda bulunabilir.
Türkiye’nin planlanan 8 yıl vadeli eurobond ihracı için getiri beklentileri yüzde 7,23 ile 7,30 arasında tahmin ediliyor. Bu tahmin, teknik ve temel faktörlerin desteklediği potansiyel güçlü talep etkisiyle güç kazanıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, ihracın yönetimi için BNP Paribas, Citi, JP Morgan ve Standard Chartered gibi uluslararası bankalara yetki verdi.