Merkez Bankası’nın swap hariç net rezervleri, 29 Mart 2024 tarihinden itibaren gözlenen 66,5 milyar dolarlık iyileşme ile 31 Mayıs Cuma günü artıya geçerek 1,5 milyar dolara ulaştı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) haftalık para ve banka istatistikleri, ekonomi yönetiminin para ve maliye politikaları çerçevesinde atılan adımların etkisiyle TCMB’nin swap hariç net rezervlerinde gözlenen hızlı iyileşmeye işaret etti.
Geçen yıl gerçekleştirilen Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi’nin ardından göreve gelen ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele programının olumlu etkileri belirgin hale gelmeye devam ediyor.
Merkez Bankası’nın rezervlerindeki artış, kredi risk priminden uluslararası yatırımcıların tahvil talebine kadar birçok alanda önemli iyileşmelerin yaşandığına işaret ediyor.
Enflasyonla mücadele kapsamında son bir yılda uygulanan yaklaşık 4.150 baz puanlık faiz artırımı ve TCMB’nin etkili iletişim politikası, TL varlıklara olan talebi destekleyerek uluslararası rezervlerdeki artışı güçlendiriyor.
TCMB’nin kararlı adımları, dezenflasyon sürecinin başlaması beklentilerini güçlendirirken, TL’ye olan ilginin artmasıyla birlikte TCMB’nin uluslararası rezervlerine olumlu yansımalar devam ediyor.
Uluslararası kuruluşların yayınladığı raporlar da Türk lirası varlıklara artan ilginin altını çiziyor.
TCMB’nin swap hariç net rezervleri, 29 Mart 2024 tarihinde eksi 65 milyar dolar seviyesindeyken, 31 Mayıs’ta 1,5 milyar dolara yükseldi. Bu, 2 aylık süreçte 66,5 milyar dolarlık güçlü bir iyileşmeyi temsil ediyor.
Bu dönemde brüt rezervlerin 123,1 milyar dolardan 143,6 milyar dolara yükselmesi, TL varlıklara olan ilginin ve yabancı girişlerin devam edeceği beklentisini destekliyor.
Türkiye’nin kredi risk priminde yaşanan iyileşme, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notunu yükseltmelerine neden oluyor.
Son bir yılda Türkiye’nin 5 yıllık kredi risk primi yaklaşık 450 baz puan düşerek son 4 yılın en düşük seviyesine gerilerken, Türkiye ile gelişmekte olan ülkeler arasındaki CDS farkı da azalıyor.
Bu gelişmeler TL varlıklara olan ilgiyi destekleyerek, yabancıların Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) alımlarını artırıyor.
Ekonomideki olumlu adımların etkisiyle enflasyon beklentilerinde gerileme yaşanırken, cari açık ve enflasyon göstergelerinde de iyileşme gözleniyor.
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin yaptığı açıklamada, enflasyonda kalıcı bir düşüşün haziran ayında başlayacağını ve yıllık enflasyonun üçüncü çeyrek sonunda yüzde 50’nin altına gerileyeceğini belirtti.