• İmsak 00:00
  • Güneş 00:00
  • Öğle 00:00
  • İkindi 00:00
  • Akşam 00:00
  • Yatsı 00:00
  • İFTARA KALAN SÜRE 00:00:00
İMSAKİYE 2025 - İstanbul
featured
  1. Haberler
  2. Ekonomi
  3. Merkez Bankası: Sistemden 550 milyar TL likidite çekildi

Merkez Bankası: Sistemden 550 milyar TL likidite çekildi

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Mayıs tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısının özetini yayımladı.

Özette, TL mevduat ve Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının artırılmasıyla sistemden yaklaşık 550 milyar TL likidite çekildiği belirtildi. Ayrıca, TCMB, öncü göstergelerin Mayıs ayında enflasyonun ana eğiliminin nispeten yatay seyredeceğini öngördüğünü bildirdi.

PPK özetinde, enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi halinde para politikasının sıkılaştırılacağı vurgulandı. Politika faizinin sabit tutulmasına karar verilirken, enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşun sürdürüleceği ifade edildi.

Aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin ve kalıcı bir düşüş sağlanana ve enflasyon beklentileri öngörülen tahmin aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikası duruşunun devam edeceği belirtildi. Enflasyonda belirgin ve kalıcı bir bozulma öngörülmesi durumunda ise para politikası duruşunun sıkılaştırılacağı vurgulandı. Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon beklentilerinde düzelme ile birlikte aylık enflasyonun ana eğiliminin düşürülmesi ve dezenflasyonun yılın ikinci yarısında tesis edilmesi hedeflendiği ifade edildi.

Son dönemdeki kredi büyümesi ve mevduat gelişmeleri göz önünde bulundurularak, makro finansal istikrarı koruyacak ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek ek adımlar atıldığı belirtildi. Yurt içi ve yurt dışı yerleşiklerin Türk lirası finansal varlıklara talebiyle oluşan likidite fazlasının ilave tedbirlerle sterilize edildiği, Türk lirası mevduat ve KKM hesaplarına uygulanan zorunlu karşılık oranlarının artırılarak sistemden yaklaşık 550 milyar TL likidite çekildiği ifade edildi.

Ayrıca, KKM hesaplarının daha hızlı azalmasını sağlamak amacıyla zorunlu karşılık faiz ve komisyon uygulamalarında değişiklikler yapıldığı, yabancı para kredi büyümesindeki hızlanmaya karşılık bu kredilere aylık yüzde 2 büyüme sınırı getirildiği ve sınırı aşan kredi tutarı kadar Türk lirası cinsinden zorunlu karşılığın bir yıl boyunca bloke olarak tesis edildiği belirtildi.

Kurul, politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli etkilerini dikkate alarak, enflasyonun ana eğilimini geriletecek ve enflasyonu orta vadede yüzde 5 hedefine ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleyeceğini ifade etti. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve Kurul’un fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki tüm araçları kararlılıkla kullanacağı vurgulandı. Kurul’un kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağı belirtildi.

Enflasyon gelişmelerine ilişkin olarak, tüketici fiyatlarının nisan ayında yüzde 3,18 oranında yükseldiği, yıllık enflasyonun ise 1,30 puan artarak yüzde 69,80’e ulaştığı bildirildi. Temel mal, hizmet, enerji ve alkol-tütün-altın gruplarının yıllık enflasyona olan katkısının arttığı, ancak gıda grubunun katkısının gerilediği belirtildi. Mevsimsel etkilerden arındırıldığında ise, aylık tüketici enflasyonundaki yavaşlama eğiliminin devam ettiği ifade edildi.

Hizmet grubunda aylık fiyat artışının yüksek seyretmeye devam ettiği, kira ve lokanta-otel gibi alt gruplara ek olarak ulaştırma hizmet fiyatlarında da güçlü bir artış kaydedildiği belirtildi. Temel mal grubunda ise mevsimsellikten arındırılmış aylık enflasyonun otomobil fiyatlarındaki ılımlı artışın etkisiyle yavaşladığı ifade edildi. Gıda grubunda ise işlenmemiş gıda grubunun sürükleyici olduğu, işlenmiş gıda enflasyonundaki ılımlı seyrin korunduğu bildirildi. Kırmızı et fiyatlarındaki artışın yavaşladığı ancak et fiyatlarının enflasyonu olumsuz etkilemeye devam ettiği belirtildi.

Yurt içi üretici fiyatlarındaki artışın yüksek olduğu, enerji ile dayanıksız ve dayanıklı tüketim gruplarının yüksek aylık fiyat artış oranlarıyla öne çıktığı ifade edildi. Uluslararası emtia fiyatlarında yaşanan artışın devam ettiği belirtildi. Nisan ayında enerji ve enerji dışı emtiada fiyatların yükseldiği, özellikle endüstriyel metal ve altın fiyatlarındaki artışın dikkat çektiği ifade edildi. Ancak, mayıs ayının ilk üç haftasında enerji dışı emtia fiyatlarındaki artışın yavaşladığı ve enerji grubunda fiyatların gerilediği belirtildi.

Küresel Arz Zinciri Baskı Endeksi’nin nisan ayında tarihsel eğilimine kıyasla bir miktar düştüğü, ancak takip edilen konteyner navlun endekslerinin mayıs ayının ilk üç haftasında yeniden artış gösterdiği ifade edildi. Taşımacılık maliyetlerinin izleyen aylardaki gelişiminin ve enflasyon üzerindeki olası etkilerinin yakından takip edileceği vurgulandı.

Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, enflasyon beklentilerinin tüm vadelerde düştüğü belirtildi. Ancak, mevcut seviyelerin hala Mayıs Enflasyon Raporu tahminlerinin üzerinde olduğu ve enflasyon görünümü üzerinde yukarı yönlü risk oluşturduğu ifade edildi.

Öncü göstergelerin, mayıs ayında enflasyonun ana eğiliminin nispeten yatay seyredeceğine işaret ettiği belirtildi. Hizmet ve temel mal gruplarında aylık fiyat artışlarının sınırlı da olsa yavaşlaması öngörülürken, enerji fiyatlarındaki ılımlı görünümün yansımasıyla dayanıklı mallarda fiyat artışlarının önemli ölçüde yavaşladığı ifade edildi.

Hizmet grubunda aylık enflasyonun bir önceki aya kıyasla yavaşlaması beklenirken, temel mallara kıyasla yüksek seyrini sürdüreceği öngörüldü. İşlenmemiş gıda fiyatlarının gerilemesi ve işlenmiş gıda enflasyonundaki artışın devam etmesi beklenirken, enerji grubundaki fiyat artışının tüketici enflasyonu üzerinde belirgin bir etkisi olacağı ifade edildi.

Son olarak, yıllık tüketici enflasyonunun mayıs ayında baz etkisi nedeniyle belirgin bir şekilde yükseleceği ancak B ve C göstergelerinin ılımlı seyredeceği tahmin edildiği belirtildi. Kurul’un, enflasyon beklentileri ve fiyatlama davranışlarını yakından takip ederek politika kararlarını alacağı vurgulandı.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Giriş Yap

Finansopia ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!