Kripto varlıklara yönelik düzenleme süreci hız kazanıyor. Meclis Genel Kurulu’na gelecek olan düzenleme ile birlikte, belirli kripto varlık platformlarının lisanslandırılması ve bazı bankalara saklama lisansı verilmesi planlanıyor.
Düzenlemenin ilk aşamasında, 10 ila 20 arası platformun yetkilendirilmesi öngörülürken, 5 ila 10 bankanın da saklama hizmeti sunabileceği belirtiliyor. Şirketlerden alınacak faaliyet harçlarıyla birlikte, yaklaşık olarak 11 milyon 243 bin lira ile 22 milyon 486 bin lira arasında kamu geliri elde edilmesi bekleniyor. Bu gelirin ilerleyen yıllarda 200 milyon TL’yi geçmesi hedefleniyor.
Düzenlemenin yasalaşması durumunda, devlet bütçesine her yıl 100 milyon TL’lik ek gelir sağlanması öngörülüyor. Kripto varlık platformlarında şu anda 7.1 milyar dolarlık varlık bulunurken, en büyük payı Bitcoin, Ethereum ve Tether oluşturuyor. Düzenlemenin aynı zamanda sektörde yeni istihdam alanları yaratması bekleniyor. Bilişim uzmanları başta olmak üzere yeni personel ihtiyacının artmasıyla birlikte, sektöre yönelik ekonomik katkıların artması öngörülüyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan analize göre, yurt içinde faaliyet gösteren 10 kripto varlık sağlayıcısından elde edilen verilere dayanarak, yaklaşık 21 milyon yatırımcının bulunduğu tahmin ediliyor. Bu yatırımcılar arasında birden fazla platformda hesap açanların da olduğu göz önüne alındığında, toplamda 11 milyonun üzerinde bakiyeli hesap bulunduğu belirtiliyor.