Kripto varlıklarla ilgili yasa teklifi bu hafta Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) sunulacak. Yasa teklifi, kripto varlıklarda açığa satış ve kaldıraçlı işlemlerin yasaklanmasını içeriyor.
Hazırlıkları tamamlanan yasa teklifi, kripto varlıkları ilk kez yasal zemine oturtarak “gayri maddi varlıklar” olarak tanımlayacak. Bu sayede işlemler daha şeffaf ve güvenilir hale gelecek.
Meclis’e sunulacak yasa teklifi, uluslararası kuruluşların tanımlarına paralel olarak kripto varlıkların geniş bir şekilde tanımlanmasını öngörüyor.
Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK), kripto varlık ihraçlarına ilişkin esasları belirleme yetkisi verilecek. Ayrıca, alım-satım platformlarının lisanslanması ve denetimi de SPK’nın sorumluluğunda olacak.
Kripto hizmet sağlayıcıları için finansal kuruluşlara benzer asgari faaliyet şartları getirilecek. Platformlarda gerçekleşen tüm transfer işlemleri kayıt altına alınacak ve Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) düzenlemelerine uyum sağlanacak.
Kripto varlıkların yüksek volatiliteye sahip olması nedeniyle riski artıran kredili işlem, açığa satış ve kaldıraçlı işlemler yasaklanacak. Yurt dışı uygulamalarda da benzer yasakların bulunduğuna dikkat çekiliyor.
Yatırım danışmanlığı ve portföy yöneticiliği ile ilgili ilke ve esaslar ikincil düzenlemelerle belirlenecek ve bu konuda da SPK’ya yetki verilecek.
Kripto varlık yatırımlarının riskli doğası nedeniyle alım-satıma yönelik sigorta mekanizması oluşturulmayacak. Bu işlemler, yatırımcı tazminatından muaf tutulacak.
Yasa taslağında, “izinsiz kripto varlık hizmet sağlayıcılığı” suçu tanımlanıyor. SPK’dan izin almadan faaliyet gösterenler için cezai yaptırımlar öngörülüyor.
Bu yasa teklifi ile birlikte kripto varlıkların yasal zemine oturtulması ve daha güvenli bir yatırım ortamı sağlanması amaçlanıyor.