Son dönemde artan faiz oranlarına rağmen, Türkiye’de bireysel kredi kartı borçlarında dikkat çekici bir artış yaşandı. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kredi kartı ve nakit avans faiz oranlarının yükselmesine rağmen bireysel kredi kartı borçlanmaları, bir önceki yılın aynı dönemine göre tam 2,77 kat arttı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) Eylül ayı faiz kararının ardından kredi kartı faiz oranları maksimum seviyelere ulaşmıştı. Kredi kartı faiz oranı 3,11’e, nakit avans faiz oranı ise 3,87’ye yükselmişti. Ardından yapılan düzenlemeye göre, 1 Ekim itibarıyla TL cinsinden kredi kartı faiz oranı 3,26’ya, nakit avans faiz oranı 4,02’ye çıkarıldı. Ayrıca, gecikme faiz oranları da kredi kartlarında 3,56’ya, nakit avansta ise 4,32’ye yükseltildi.
BDDK’nın verilerine göre, Türkiye’de TL ve yabancı para cinsinden bireysel kredi kartı borçları Eylül ayının son haftasında 965 milyar TL’ye ulaştı. Bu borçların 429 milyar TL’si taksitli, 536 milyar TL’si ise taksitsiz borçlardan oluştu. Bu verilere göre, Ağustos ayından itibaren yükselen kredi kartı borçları Eylül ayında da artışını sürdürdü.
Bireysel kredi kartı borçlarına bakıldığında, en dikkat çekici artışın taksitsiz kredi kartı borçlarında yaşandığı görülüyor. Ağustos ayında 480 milyar TL olan taksitsiz kredi kartı borcu, 29 Eylül verilerine göre 536 milyar TL’ye yükseldi. Taksitli kredi kartı borçlarında da artış yaşandı; Ağustos ayında 410 milyar TL olan borç, Eylül ayında 429 milyar TL’ye ulaştı. Bu veriler, bireylerin kredi kartlarına olan borçlarını artırma eğiliminde olduğunu gösteriyor.