Küresel piyasalara geçen hafta etki eden önemli gelişmeler arasında Fed’in faiz kararı ve ABD borçlanma takvimi öne çıktı. Aynı zamanda yurt içinde de bazı kritik olaylar meydana geldi. İşte geçen haftanın öne çıkan başlıkları:
- Enflasyon Ekim Ayında Yavaşladı: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Ekim ayında tüketici enflasyonu hem aylık hem de yıllık bazda yavaşladı. Bu, yıllık enflasyonun üç ayın ardından ilk kez düşüş gösterdiği anlamına geliyor. Ayrıca, TÜİK’in enflasyon verileri açıklamasıyla 2024 yılı yeniden değerleme oranı da belirlendi. Bu oran, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi, MTV, çeşitli harçlar, araç muayene ücreti, Gelir Vergisi tarife dilimleri ve idari cezalar için yüzde 58,46 olarak belirlendi.
- TCMB 2023 Enflasyon Tahminini Yükseltti: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan, 2023 yıl sonu enflasyon tahminlerini yüzde 58’den yüzde 65’e çıkardıklarını açıkladı. Aynı şekilde, 2024 enflasyon tahmini de yüzde 33’ten yüzde 36’ya yükseltildi.
- Mevduat Faizleri Üç Haftadır Geriliyor: Ekonomi yönetimi, tasarruf sahiplerini standart Türk Lirası mevduat hesaplarına yönlendirmeye çalışırken, ortalama mevduat faizlerinde gerileme geçen hafta da devam etti.
- Fed Faizi 22 Yılın Zirvesinde Tutuyor: ABD Merkez Bankası (Fed), Ekim ayı toplantısında politika faizini değiştirmeyerek 22 yılın en yüksek seviyesinde tutma kararı aldı. Fed Başkanı Jerome Powell, faiz indiriminin gündemlerinde olmadığını belirterek para politikasında temkinli bir yaklaşım izleyeceklerini vurguladı.
- ABD Borçlanma Programı Açıklandı: Küresel piyasalar, ABD’nin borçlanma programını, Fed kararından daha fazla önemsedi. ABD Hazinesi, uzun vadeli tahvillerde çeyreklik ihraçların artış hızını yavaşlatma kararı aldı. Planın açıklanmasının ardından ABD tahvil getirileri düşerken, Wall Street vadeli endeksleri yükseldi.
- Japonya Merkez Bankası Tahvil Piyasasına Müdahale Etti: Japonya Merkez Bankası, getirilerin son 10 yılın en yüksek seviyesine çıkmasını engellemek amacıyla devlet tahvili piyasasına müdahalede bulundu.
- TCMB Zorunlu Karşılık Komisyonları Hakkında Detaylar Açıklandı: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, zorunlu karşılık komisyonlarını düzenleyen uygulama talimatını bankalara gönderdi. Bu talimata göre, hedefleri tutturamayan bankalara Kredi Kaynakları Merkezi (KKM) hesapları için yüzde 8 komisyon uygulanacak. TL payı için uygulanacak zorunlu karşılık komisyonu ise yüzde 3 olarak belirlendi. Hedefleri tutturan bankalar için ise komisyon sıfıra kadar düşürülebilecek. Ayrıca, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası reeskont işlemlerinde uygulanacak iskonto faiz oranları ve avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranlarıyla ilgili değişiklikler yaptı. Bu değişikliklerle vadesine en fazla 3 ay kalan senetler için uygulanacak iskonto faiz oranı yıllık yüzde 35,75 olarak belirlendi, avans işlemlerinde uygulanacak faiz oranı ise yıllık yüzde 36,75 olarak saptandı.